Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Več kot petnajst hiš še vedno odrezanih od sveta

Velika škoda je nastala predvsem na cestni infrastrukturi v hribovitem delu občine.
Narasla reka je zalila tudi restavracijo Pograjski dom. FOTO: Blaž Samec/Delo
Narasla reka je zalila tudi restavracijo Pograjski dom. FOTO: Blaž Samec/Delo
7. 8. 2023 | 14:36
7. 8. 2023 | 21:26
2:32

Glede na razdejanje v bližnji okolici jo je Občina Dobrova - Polhov Gradec po ocenah župana Jureta Dolinarja v kataklizmi odnesla še relativno dobro. Poročil o zajetnejši premoženjski škodi ni, za kar gre zahvala tudi gasilcem, civilni zaščiti in prostovoljcem, je pa divjanje narave v hribovitem koncu dodobra uničilo cestne povezave, še naprej grozijo plazovi.

Razmere so najbolj kritične ob potokih, ki napajajo Božno, pritok Gradaščice. V Petačevem grabnu, denimo, se je voda znesla in izbrisala velik del cestišča, Mačkov graben, priljubljeno izhodišče za vzpon na Grmado in Tošč, je zasipala zemlja. Deroča reka, ki je odnašala mostove, je dodobra izmaličila tudi Potrebuježev graben.

»Kar se tiče infrastrukture in dostopnosti do objektov, je bilo na tem območju stanje katastrofalno,« je za Delo poudaril župan. V zadnjih dneh so, kakor je pojasnil, poskušali urediti vsaj glavne dovozne poti, pa vendar kljub temu več kot petnajst domov ostaja odrezanih od sveta. 

Prebivalcem hribovitega pasu občine noči še naprej krnijo tudi grozeči zemeljski plazovi. »Po trenutnih informacijah je ogrožena ena hiša v [zaselku] Rovt [pod Pasjo ravnjo] in dve do tri hiše v Škandrovem grabnu,« je pojasnil Dolinar. 

Most na Hruševem 

Gradaščica, ki je s pritoki »presegla vsa predvidevanja«, ni prizanesla niti mostu na Hruševem, ki ostaja neprevozen. »Na tem območju imamo okoli sto prebivalcev, ki ne morejo čez reko in so nekako ujeti,« je dejal župan. Stanje naj bi se izboljšalo v roku 14 dni, ko naj bi vojska postavila pontonski most. 

Škoda na cestni infrastrukturi je po županovih ocenah velika. FOTO: Blaž Samec/Delo
Škoda na cestni infrastrukturi je po županovih ocenah velika. FOTO: Blaž Samec/Delo

Cesta med Ljubljano in Polhovim Gradcem je sicer trenutno prevozna. Zaradi poškodovanega cestišča promet pred Dvorom poteka v eno smer. Ponovno obratuje tudi javni prevoz. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine