Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sum na afriško različico: V UKC Maribor okužen kirurg

S koronavirusom afriške različice naj bi se okužil pretekli teden na počitnicah v Namibiji. Njegovi najtesnejši sodelavci so že v izolaciji, oddelek pa deluje.
V UKC Maribor še ni dokazano, da naj bi imeli opravka z afriško različico virusa. Foto: Marko Feist
V UKC Maribor še ni dokazano, da naj bi imeli opravka z afriško različico virusa. Foto: Marko Feist
24. 2. 2021 | 11:30
25. 2. 2021 | 18:12
6:03
Kirurg z oddelka za nevrokirurgijo, ki naj bi prejšnji teden počitnikoval v Namibiji, se je v ponedeljek vrnil na delovno mesto brez karantene, so zapisali anonimni viri. Po njihovem vedenju je tudi že kazal znake bolezni.

Viri znotraj bolnišnice so potrdili, da zapisane informacije držijo, v UKC Maribor pa so dejali: »Okužil se je zaposleni, ki je bil sicer cepljen z dvema odmerkoma, kar je možno, saj nobeno cepivo ni stoodstotno učinkovito. Epidemiologi so s primerom seznanjeni in so ustrezno ukrepali. Južnoafriški sev še ni dokazan.«

Na omenjenem oddelku je zaposlenih šest zdravnikov.

Na današnji vladni tiskovni konferenci je Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano dejala, da južnoafriške različice v Sloveniji za zdaj še niso zaznali. Glede oseb, za katere se v zadnjih dneh sumi, da bi lahko bili okuženi z afriško različico, pa je dejala, da si prizadevajo, da bodo do rezultatov prišli v tednu dni.
 

Oddelek nemoteno deluje


Lea Knez, vodje Enote za obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Maribor, je dejala, da so na oddelku, kjer je zaposlen okuženi opravili natančno epidemiološko poizvedbo: »Zaradi lokacije, na kateri je bila pridobljena okužba in seveda posebne epidemiološke teže, ki jo je to prineslo s seboj, smo bili pri načrtovanju ukrepov posebej skrbni in še dodatno previdni.« Po njenih besedah so ugotovili, da je imel okuženi zdravnik, na dan, ko je bil v službi, ambulantni dan, in da na oddelku ni bil prisoten, torej oddelek nemoteno deluje. Zaradi možnega južnoafriškega seva so najtesnejše sodelavce napotili v izolacijo, ostalo delo na oddelku pa ni ovirano. Ambulantne paciente, ki so bili v stiku z zdravnikom, bodo obvestili, jim podali napotke in jih povabili na testiranje. »Sicer so vsi zaposleni upoštevali navodila glede uporabe osebne varovalne opreme in socialne distance.« Ti ukrepi se glede na to, da gre za drugo možno različico virusa, ne razlikujejo od tistih, kateri veljajo že sicer.
Opredelitev, kateri sev točno je povzročil okužbo, bo znano v naslednjih dneh, je še dejala Knezova.

Na odgovora, koliko operacij bo v UKC Maribor odpadlo, še čakamo. Medtem pa je Roman Bošnjak, predstojnik kliničnega oddelka za nevrokirurgijo v ljubljanskem kliničnem centru povedal, da jih iz UKC Maribor še niso zaprosili za pomoč: »Če bo treba, bomo ustrezno obravnavali vse nujne nevrokirurške bolnike, napotene v UKC Ljubljana - v skladu z utečenimi varnostnimi protokoli, ki veljajo v času epidemije.« 

Okuženemu kirurgu iz UKC po vrnitvi iz afriške države ni bilo treba v karanteno, saj je bil dvakrat cepljen. Cepivo proti novemu koronavirusu Pfizerja in BioNTecha v pretežni meri ohranja učinkovitost tudi proti najbolj razširjenima novima različicama koronavirusa, britanski in južnoafriški, so pred časom sporočili iz omenjenih podjetij. Dodali so še, da so protitelesa glede na ugotovitve študije delovala proti vsem različicam virusa, čeprav je bilo to delovanje resda nekoliko šibkejše pri južnoafriški različici.

Ne glede na to pa vemo, da cepivo vendarle ni stoodstotno učinkovito niti pri najbolj razširjeni obliki koronavirusa, zato bodo morali odločevalci razmisliti, ali naj izjema glede karantene v primeru cepljenja še velja.

Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije je dejala, da se je zdravnik verjetno čutil varnega, ker je bil cepljen: »Zelo verjetno tudi ni bil posebej seznanjen z nevarnostjo južnoafriške variante, saj gre za zdravnika druge specialnosti. Res je tudi, da Slovenija nima kakšnega posebnega režima na mejah, ki bi zanesljivo preprečeval vnose. O tem bo treba razmisliti.«
 

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine