Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V trenirki in supergah poskušal iti na Triglav, na srečo so ga še pravočasno rešili

Bohinjski gorski reševalci so v težkih snežnih in meglenih razmerah reševali nespametnega tujca, ki se je zelo slabo opremljen izgubil na poti na Triglav.
Pohodnik je bil v čisto neprimerni opremi. FOTO: PU Kranj
Pohodnik je bil v čisto neprimerni opremi. FOTO: PU Kranj
A. I.
20. 11. 2019 | 08:06
20. 11. 2019 | 10:40
3:18
Kljub opozorilom gorskih reševalcev, da je v gorah ponekod že sneg in je treba temu tudi prilagoditi pohodne ture, so se že pojavile novice o pohodnikih, ki so se v planine odpravili povsem brezglavo.

S Policijske uprave (PU) Kranj so tako sporočili, da so bohinjski gorski reševalci včeraj v precej težkih snežnih in meglenih razmerah na Triglavskih sedmerih jezerih reševali tujca, ki se je zelo slabo opremljen izgubil na poti na Triglav.

Na srečo so ga še pravočasno našli in pospremili v dolino, a reševanje bi se lahko končalo tragično. Tujec je bil namreč oblečen zgolj v trenirko in obut v lahke športne copate. Ko so ga našli reševalci, je bil že podhlajen. Kot piše v policijskem poročilu, je šel tako opremljen v gore čez Komarčo že en dan prej. 



»Pri Črnem jezeru je naletel na resne snežne razmere z okoli 40 centimetri snega, vendar se je kljub temu odločil nadaljevati pot in se vmes izgubil. Imel je veliko srečo, saj so bile sporočene koordinate le delno pravilne, razmere pa zahtevne. Telefonski signal na območju je zelo slab oziroma ga skoraj ni, zato z izgubljenim tujcem kontakt ni bil mogoč,« je pojasnil Bojan Kos s PU Kranj.

Na Triglav se je odpravil v supergah. FOTO: PU Kranj
Na Triglav se je odpravil v supergah. FOTO: PU Kranj


Sobodajalci, opozorite tuje goste


Gorski reševalci so tako morali predvsem slediti stopinjam nespametnega pohodnika, čeprav jih je vmes delno že prekril sneg. Če bi še bolj snežilo in bi sneg stopinje povsem prekril, bi bilo to za tujca lahko usodno. Taka lahkomiselnost je smrtno nevarna, opozarjajo tako gorski reševalci kot tudi policisti, a se vsako leto kljub temu pojavljajo posamezniki, ki nerazumno izzivajo usodo.

V še eni intervenciji so bohinjski gorski reševalci pred dnevi reševali še enega tujca, ki se je na poti na Vogel znašel na neprehodnem terenu in se poškodoval. Razmere v gorah so resne in trenutno povsem neprimerne za pohodništvo. Policisti ob tem prosijo tudi sobodajalce, da opozorijo zlasti tuje goste in jim odsvetujejo odhod v gore v takšnih razmerah.

Od ponedeljka je ob občasnih padavinah v Julijskih Alpah zapadlo do 20 centimetrov snega, drugod do 10 centimetrov. Meja sneženja je bila večinoma pod 1500 metri, so pojasnili na Agenciji Rs za okolje (Arso). V četrtek bodo občasno manjše padavine predvsem v zahodnih krajih, v petek pa sprva tam, a se bodo počasi širile nad osrednjo Slovenijo. Meja sneženja bo večinoma med 1000 in 1300 metri. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine