Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Dopoldanske plohe so se z južnim vetrom pomaknile proti severovzhodni Sloveniji

Glavnino popoldanskih neviht na Arsu napovedujejo za osrednjo in zahodno Slovenijo. Vročina bo vztrajala vse do konca tedna.
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
Be. B., STA
14. 8. 2024 | 07:11
14. 8. 2024 | 14:50
5:41

Po tem, ko so že v ponedeljek ponekod namerili rekordne temperature, v Osilnici, denimo, 37,8 stopinje Celzija, je bilo še bolj vroče v torek, kjer se je v več krajih po Sloveniji živo srebro dvignilo nad 35 stopinj Celzija. Najvišjo temperaturo so včeraj izmerili v Dobličah, kjer je bilo 38 stopinj Celzija. Najvišje torkove temperature so bile po navedbah meteorologinje na Arsu Veronike Hladnik Zakotnik primerljive s ponedeljkovimi, ponekod pa so jih tudi presegle. Vročina se bo še nadaljevala do sobote.

Danes je jasno s spremenljivo oblačnostjo. Dopoldanske plohe so se z južnim vetrom pomaknile proti severovzhodni Sloveniji in bodo po besedah Hladnik Zakotnikove vztrajale do popoldneva, ko bodo nastajale nove nevihte.

Glavnino popoldanskih neviht na Arsu napovedujejo za osrednjo in zahodno Slovenijo. »Vzdolž dinarske pregrade se bo popoldne veter malo obrnil v jugozahodno in zahodno smer, da bo novonastale plohe nosil proti vzhodu,« je za STA povedala meteorologinja. Sicer po njenih besedah ne pričakujejo nobenih hujših neurij, temveč zmerne kratkotrajne plohe.

Fotografija je arhivska. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Fotografija je arhivska. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Najvišje dnevne temperature so danes od 30 do 35, na Goriškem do 37 stopinj Celzija.

Zelo vroče pa te dni ni le po nižinah, ampak tudi v hribovitem oz. gorskem svetu. Kot je poročal Arso, so visoke temperature izmerili tudi na višjih nadmorskih višinah. V vasi Krn (918 metrov nadmorske višine) je bil v ponedeljek izmerjen temperaturni rekord 32,4 (prejšnji rekord 32,3 stopinje Celzija).

V Tatrah (748 metrov nadmorske višine) so namerili 33,1, na Slavniku (1020 metrov) 31,4 stopinje Celzija, na Nanosu (1241 metrov) pa 29,4 stopinje Celzija. Na Kredarici je bila včeraj maksimalna izmerjena temperatura 16,4 stopinje Celzija.

Vročinski val bo vztrajal vse do konca tedna, ko nad naše kraje prihaja fronta, ki bo prinesla blago osvežitev. Arso je do vključno petka razglasil oranžni alarm za vso državo, na Primorskem je velika požarna ogroženost naravnega okolja.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Po nižinah bo predvsem sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, vročina bo najbolj izrazita na Primorskem.

Tudi morje dosega v teh dneh visoke temperature, danes ob 6. uri je bila na koprski postaji temperatura morja 29,6 stopinje Celzija.

Okoli 30 stopinj tudi prihodnji teden

Na Arsu izrazitejšega vročinskega vala konec avgusta ne pričakujejo, je pa meteorologinja poudarila, da bodo do konca prihodnjega tedna temperature po vsej verjetnosti vztrajale okoli 30 stopinj Celzija.

Najvišjo temperaturo v zgodovini uradnih merjenj so v Sloveniji sicer izmerili 8. avgusta 2013, ko je bilo v Cerkljah ob Krki 40,8 stopinje Celzija.

Jutri bo pretežno jasno, popoldne bodo v notranjosti nastale posamezne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, na Primorskem do 22, najvišje dnevne od 29 do 36 stopinj Celzija.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine