Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V spremenjeni strategiji cepljenja tretji odmerek

Cepljenim proti covidu-19 devet mesecev po polnem cepljenju ob rizičnem stiku ni treba v karanteno, je pojasnil minister Pokluklar.
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
Be. B., STA
20. 8. 2021 | 09:56
20. 8. 2021 | 13:48
4:30
V spremenjeni strategiji cepljenja bo tudi tretji odmerek, je danes na novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je dodal, cepljenim proti covidu-19 devet mesecev po polnem cepljenju ob rizičnem stiku ni treba v karanteno. V Sloveniji je sicer polno cepljenih 867.369 ljudi oziroma 41,1 odstotek.

Na kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergijo Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana od prejšnjega tedna bolnike s presajenimi pljuči cepijo s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19. V prejšnjem tednu so jih cepili 15, za naslednji teden pa jih je naročenih več kot 10, so sporočili z UKC.

Za cepljenje s tretjim odmerkom so se na interni kliniki odločili, ker se bolniki s presajenimi pljuči slabo odzivajo na cepljenje. V prejšnjih epidemijskih valovih se je namreč izkazalo, da so bolniki s presajenimi pljuči, ki so jih zdravili, zelo ogroženi, če se okužijo z novim koronavirusom. Od osmih, ki so se okužili, jih je pet potrebovalo bolnišnično zdravljenje. Dva sta potrebovala umetno predihavanje, en bolnik pa je umrl.

image_alt
Poklukar: Stroške obveznega testiranja bo plačala država




image_alt
Razcepljeni ujetniki pogoja PCT


Kot je v izjavi za nekatere medije pojasnil vodja oddelka Matjaž Turel, so se držali smernic posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Ta, kot je odločila na sestanku 5. avgusta, cepljenje s tretjim odmerkom cepiva za zdaj priporoča težje imunsko oslabljenim bolnikom in bolnikom po transplantaciji. Na oddelku za pljučne bolezni trenutno zdravijo preko 60 bolnikov. Med njimi so 35 pljuča presadili v zadnjih dveh do treh letih. »Ti pa so še bolj ogroženi, ker so zdravila, ki zavirajo oziroma, ki jih dajemo proti zavrnitvi, še v visokih odmerkih,« opozarja Turel. In dodaja, da je zato pomembno, da so cepljeni tudi svojci in tisti, ki stopajo v stik z njimi. V prihodnjem tednu je na cepljenje s tretjim odmerkom naročenih še več kot 10 bolnikov.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Ob 2481 PCR testih so včeraj potrdili 333 novih okužb s koronavirusom, delež pozitivnih je 13,4-odstoten, kažejo podatki sledilnika za covid-19. V četrtek je bilo potrjenih 48 okužb z novim koronavirusom manj kot dan prej, tudi delež pozitivnih testov je bil za 3,6 odstotne točke nižji.

Včeraj je bilo opravljenih še 25.461 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi 2992 aktivnih primerov okužb, sedemdnevno povprečje znaša 261,7 – v primerjavi z dnevom prej se je povečalo za 20, 14-dnevna incidenca pa znaša 141,9, to je devet več kot dan prej.



V bolnišnični oskrbi je 54 bolnikov s covidom-19, od tega jih je na intenzivni negi 12, kar je dva več kot dan prej. Včeraj življenja ni izgubil noben bolnik s covidom-19, v Sloveniji pa je sicer od začetka epidemije marca lani umrlo 4438 ljudi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine