Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V ljubljansko urgenco v soboto vstopila okužena oseba

NIJZ poziva vse, ki so bili v noči s sobote na nedeljo v čakalnici UKC Ljubljana, naj bodo pozorni na znake okužbe.
V čakalnico UKC Ljubljana je v soboto ponoči prišla okužena oseba. FOTO: Roman Šipić/Delo
V čakalnico UKC Ljubljana je v soboto ponoči prišla okužena oseba. FOTO: Roman Šipić/Delo
22. 6. 2020 | 11:31
22. 6. 2020 | 17:37
5:09
V soboto ponoči je dežurno službo ZD Ljubljana v prostorih UKC Ljubljana obiskala oseba, o kateri se je kasneje izkazalo, da je bila pozitivna na covid-19, so sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Čeprav je okužena oseba ob prihodu v urgentni blok povedala, da ima simptome covida-19, ni bila premeščena v izolirno sobo, saj je bila tedaj v njej druga oseba, ki je imela zaradi prihoda iz Srbije odrejeno karanteno.

Tudi triažna služba je obolelega prepoznala kot sumljivega za covid, zato je bolnik prejel zaščitno masko, navodila o distanciranju od drugih bolnikov. »Ker pa ni bil nujen bolnik, je moral na pregled počakati. Ponoči je bila gneča, zato je bila čakalna doba večurna. Po pregledu je na izvid čakal izoliran v ambulanti in zjutraj odšel domov,« je povedala predstojnica enote splošne nujne medicinske pomoči ljubljanskega zdravstvenega doma (ZD) Marija Matejka Sterle Škufca.

Po nekaterih ocenah se je v času čakanja okuženega na pregled v čakalnici izmenjalo od 60 do sto ljudi, v neposrednem bližnjem stiku pa z drugimi pacienti ni bil.

Mateja Lamovšek, dr. med., specialistka javnega zdravja. FOTO: Brigite Ferlič Žgajnar/Delo
Mateja Lamovšek, dr. med., specialistka javnega zdravja. FOTO: Brigite Ferlič Žgajnar/Delo

Kljub temu da je nevarnost okužbe – ker se je okuženi zaščitno vedel – majhna, NIJZ poziva bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili v času od sobote, 20. 6., od 22. ure do nedelje, 21. 6., do 7. ure v čakalnici Urgentnega bloka UKC Ljubljana, naj v prihodnjih dveh tednih opazujejo svoje zdravstveno stanje. »Če pride do znakov respiratorne okužbe, kar se kaže z vročino, kašljem, nahodom, bolečinami v žrelu ali mišicah, naj ostanejo doma, omejijo stike z drugimi ljudmi, pokličejo svojega izbranega zdravnika in mu opišejo svoje zdravstveno stanje ter mu povejo, da so bili v tem času v čakalnici urgentnega bloka v Ljubljani,« pozvala Mateja Lamovšek z NIJZ. Dodala je še, da je bil v tem primeru virus vnesen iz tujine.

Minuli teden so v Sloveniji odkrili skupaj 25 primerov okužb z novim koronavirusom, kar je največ po tednu od 27. aprila do 3. maja, ko je bilo novoodkritih okužb skupaj 37.


 

Nevarno mešanje urgentne in dežurne službe


Urgentni zdravnik Uroš Tominc. FOTO: Brigite Ferlič Žgajnar/Delo
Urgentni zdravnik Uroš Tominc. FOTO: Brigite Ferlič Žgajnar/Delo

Ker bodo v urgentni blok še vedno prihajali pacienti, ki bodo imeli neko poškodbo in hkrati sum na covid, zdravnik Uroš Tominc svetuje, naj se posamezniki v primeru stare poškodbe obrnejo na izbranega osebnega zdravnika, ki jih bo po presoji napotil najprej na odvzem brisa oziroma vstopno točko za covid na Metelkovo: »Tam se bo najprej izključil oziroma potrdil sum na covid. Če gre za svežo poškodbo, pa bomo pacienta ustrezno obravnavali v naših prostorih, pri čemer ponovno poudarjamo, naj pacienti, takoj ko pridejo sem, že na vhodu opozorijo na to, da imajo simptome oziroma znake okužbe s covidom, da jih lahko takoj odpeljemo v prostore, kjer jih bomo obravnavali ločeno od drugih.«

Tominc je spomnil še, da v urgentnem bloku obravnavajo tudi paciente, ki ponoči ali med koncem tedna pridejo v dežurno ambulanto ZD Ljubljana zaradi težav, ki so del nečesa, kar bi morali oskrbeti osebni zdravniki: »Že velikokrat smo opozarjali, da to pomeni veliko obremenitev za UKC Ljubljana in da bi bilo smiselno razmisliti o ločitvi teh dveh služb.«


 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine