Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Umazanijo na Savi Bohinjki povzročajo alge

Vzrok za razrast alg Romana Marinšek Logar z ljubljanske biotehniške fakultete pripisuje presežnim koncentracijam dušika in fosforja.
Na gladini Save Bohinjke pri Lancovem se je nabrala nekaj deset centimetrov debela plast smrdljive gošče, ki domačin spravlja v obup. FOTO: Blaž Račič
Na gladini Save Bohinjke pri Lancovem se je nabrala nekaj deset centimetrov debela plast smrdljive gošče, ki domačin spravlja v obup. FOTO: Blaž Račič
24. 8. 2018 | 15:19
24. 8. 2018 | 15:33
1:16
Lancovo – Mikroskospska preiskava odvzetih vzorcev gošče na Savi Bohinjki na Lancovem, ki jo je opravila prof. dr. Romana Marinšek Logar z ljubljanske biotehniške fakultete, je pokazala, da smrdi zaradi razpadanja alg. Vzrok za razrast alg profesorica pripisuje presežnim koncentracijam dušika in fosforja, česar »ne povzroča iztok iz čistilne naprave Bled«. Izpostavlja še, da bo treba raziskati, kdo dušik in fosfor sprošča v Savo Bohinjko.

Predsednik KS Lancovo Gregor Remec ob tem pravi, da se je to letos zgodilo prvič. Goščo so z gladine reke sicer včeraj začeli odstranjevati.

V zadnjih desetih dneh se na gladini Save Bohinjke nabira debela plast smrdljive gošče, ki je vsak dan večja, hkrati se posebno ob popoldnevih na Lancovem širi neznosen smrad. Domačini se sotočju zdaj izogibajo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine