Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Smrdljiva umazanija na Savi Bohinjki z Bleda?

Onesnaženje Save na Lancovem: inšpekcija pravi, da je na Bledu preobremenjena kanalizacija, ne čistilna naprava.
Odplake na Cajhnovem jezu na Lancovem so si ogledali gasilci in policisti. FOTO: Blaž Račič
Odplake na Cajhnovem jezu na Lancovem so si ogledali gasilci in policisti. FOTO: Blaž Račič
24. 8. 2018 | 07:00
24. 8. 2018 | 15:19
4:46
Lancovo – Čeprav na občini Bled zavračajo očitke, da čistilna naprava Bled ne predela vseh blejskih odplak, in zatrjujejo, da v reko Savo Bohinjko iz nje tečejo le prečiščene vode, se je tik pred sotočjem Save Bohinjke in Save Dolinke na Lancovem na jezu Save Bohinjke na gladini nabral debel sloj gošče, ki domačine z Lancovega v zadnjih dneh spravlja v obup.

»Katastrofa,« je dejal Miran Kokelj, domačin z Lancovega. V zadnjih desetih dneh se na gladini Save Bohinjke nabira debela plast smrdljive gošče, ki je vsak dan večja, hkrati se posebno ob popoldnevih na Lancovem širi neznosen smrad. »Škoda, da smradu, ki moti turiste, ki dopustujejo v mojih apartmajih, ne morete dati v časopis,« je dodal. Domačini, ki so na sotočju rek uredili park in kjer so se poleti vsako leto kopali v reki, se sotočju zdaj izogibajo, je povedal domačin, ki nam je pokazal več deset centimetrov debelo plast gošče, ki se nabira na Cajhnovem jezu Save Bohinjke tik ob ribogojnici ribiške družine Radovljica.


Nizka raven kisika v vodi


Gospodar ribiške družine Radovljica Matej Šparovec je povedal, da imajo zdaj v tamkajšnji ribogojnici za ribe odprte le tri kanale od šestih, saj je kisika v vodi le 5,3 odstotka, kar je skrajna spodnja meja, da ribe v takšni vodi sploh še lahko preživijo. Zaradi nizke ravni kisika v vodi bodo ta konec tedna izpraznili še preostale tri kanale, je napovedal Šparovec. Nikoli v preteklih letih takšnega problema niso zaznali. Predsednik krajevne skupnosti Lancovo Gregor Remec opozarja, da so razmere nevzdržne. »Ljudje so vložili veliko denarja v ureditev apartmajev za turiste, zdaj pa se morajo turistom opravičevati zaradi smradu,« je povedal Remec.

Prejšnji teden smo v Delu že poročali o opozorilih blejskih ribičev, da v potok Jezernica, ki se izlije v Savo Bohinjko, iz razbremenilnika pred čistilno napravo Bled tečejo neprečiščene odpadne vode. Med našim ogledom kraja je bila takrat voda na iztoku v Jezernico belosive barve in je smrdela. Na občini Bled so po enem tednu le poslali nekaj odgovorov na naša vprašanja. Zatrdili so, da »čistilna naprava deluje brezhibno in prečisti vso odpadno vodo, ki je dovedena na čistilno napravo«. Na vprašanje Dela, ali vse odpadne vode sploh pritečejo na čistilno napravo in v katerih primerih se neprečiščene vode izlivajo v Jezernico oziroma v Savo Bohinjko, odgovora nismo prejeli.

Okoljski inšpektorat o onesnaženju Jezernice prejšnji teden od »uprave RS za zaščito in reševanje ni prejel nobenega poročila o povzročitelju in kršitvah«. Na inšpektoratu so dodali, da »v kanalizacijski sistem pritečejo tudi zaledne oziroma izvirske vode in tako občasno nastajajo preobremenitve kanalizacijskega sistema«, medtem ko naj čistilna naprava ne bi bila preobremenjena. Na občini Bled so zatrdili, da je kapaciteta čistilne naprave Bled dobrih 14.000 populacijskih enot (oziroma oseb). Poleti se poraba vode povprečno poveča za petino, kar je po zatrjevanju občine »upoštevano v izračunu velikosti čistilne naprave in ne pomeni težav pri kakovosti čiščenja odpadnih voda«, torej za okoli 17.000 oseb. Tolikšna kapaciteta je očitno preskromna, saj je skupno število občanov Bleda (8000) in Gorij (3000) z okoli 8000 stacionarnimi turisti na vrhuncu poletne sezone na Bledu precej višje od konične kapacitete čistilne naprave.

Inšpekcija na leto izvede 12 rednih meritev na dotoku in iztoku iz čistilne naprave, čezmernih obremenitev okolja pa okoljski inšpektorji niso zaznali. »Prelivanje se zgodi na razbremenilniku starega mešanega sistema, ne iz KČN (čistilne naprave) Bled,« so priznali na inšpekciji. Njihovo navedbo potrjuje tudi vprašanje Tadeja Ambrožiča, gospodarja ribiške družine Bled. Sprašuje se, zakaj so alge v Savi Bohinjki nad iztokom Jezernice navadno zelene barve, od omenjenega iztoka dalje pa ne več.
Očitno o smrdljivi umazaniji na gladini Save Bohinjke nič ne vedo turisti, ki se po Savi Dolinki pripeljejo s čolni za rafting. Med našim včerajšnjim ogledom kraja se je več deset turistov hladilo v Savi Bohinjki tik pred sotočjem.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine