Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V rumenih regijah ohlapnejše omejitve števila oseb v zaprtih prostorih

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
FOTO: Blaž Samec
FOTO: Blaž Samec
Be. B., M. B., M. P. V., STA
28. 4. 2021 | 07:04
28. 4. 2021 | 21:58
24:51


21.48 Vlada nekoliko omilila pogoje za ponudnike storitev in trgovine v rumenih regijah

Od ponedeljka bo za ponudnike storitev in trgovine v rumenih regijah veljala nekoliko ohlapnejša prostorska omejitev. V zaprtih javnih prostorih bo veljala omejitev 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko, medtem ko v oranžnih statističnih regijah ostaja število oseb v zaprtih javnih prostorih enako kot doslej, ena stranka na 30 kvadratnih metrov, je danes sklenila vlada. V vseh statističnih regijah bodo od ponedeljka ob obveznem testiranju dovoljene nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve ter storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, kot so na primer inštrukcije, jezikovne šole in strokovne delavnice, so pojasnili na vladi.

V rumenih statističnih regijah (pomurska, koroška, osrednjeslovenska, obalno-kraška in goriška) bo za goste nastanitvenih obratov dovoljeno opravljati gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov, ki so del nastanitvenih obratov. Kot so izpostavili na vladnem uradu za komuniciranje, pa bo dovoljena strežba jedi in pijač le za mizami, obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek pa ni dovoljeno.

Vlada je danes tudi podaljšala veljavnost več odlokov, ki prinašajo ukrepe za zamejitev epidemije covida-19. Do 9. maja je tako podaljšala veljavnost odlokov o omejitvah pri izvajanju športnih programov, o začasni prepovedi zbiranja ljudi, o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, o omejitvah v javnem prevozu, o izvajanju preizkusov znanja o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav, o obvezni uporabi mask ter o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, je še navedeno v gradivih po seji vlade.

20.55 Inšpektorji v cepilnem centru zaznali nepravilnosti

Glede na poročilo o izvajanju nadzora cepljenja, nadzorih zdravstvenega inšpektorata, in ukrepih policije za preprečevanje širjenja okužb,  je bila ugotovljena neskladnost v enem cepilnem centru in z njim povezanim koncesionarjem, kjer niso ustrezno vodili seznamov v skladu z nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

17.45 Nizozemska odpira kavarne in restavracije

Na Nizozemskem so danes kljub visoki stopnji okužb z novim koronavirusom po štirih mesecih sprostili nekatere ukrepe za zajezitev okužb. Ponovno so odprli vrata trgovin, v katere smejo kupci poslej brez predhodne najave. Kavarne in restavracije so lahko opoldne odprle svoje zunanje površine. Odpravili so tudi policijsko uro. Nizozemska vlada sicer računa, da bo zaradi hitrejšega cepljenja proti covidu-19 kmalu popustil pritisk na bolnišnice. Doslej so s prvim odmerkov cepili več kot pet milijonov državljanov, kar predstavlja približno 30 odstotkov odraslih. Na Nizozemskem v zadnjih sedmih dneh beležijo 317 okužb na 100.000 prebivalcev.

Nizozemske kavarne so se danes odprle. FOTO: Francois Walschaerts/AFP
Nizozemske kavarne so se danes odprle. FOTO: Francois Walschaerts/AFP


17.08 Italijanski minister za zdravje preživel nezaupnico v senatu

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je uspešno prestal glasovanje o nezaupnici v senatu, ki so jo opozicijski Bratje Italije vložili zaradi njegovega reševanja pandemije covida-19 v Italiji. Prva nezaupnica proti ministru vlade pod vodstvom Maria Draghija je padla z 221 glasovi proti 29.

Speranzo sta sicer zatem čakali še dve nezaupnici, ki sta ju vložila dva senatorja. Tudi ti dve nista uspeli, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Proti nezaupnici so glasovale vse stranke v vladni koaliciji. Proti razrešitvi ministra so bili tudi senatorji Lige, ki pa so bili vendarle zelo kritični in sedaj celo napovedujejo vzpostavitev parlamentarne komisije za preiskavo reševanja boja proti novemu koronavirusu v Italiji.

16.29 Avstrija bo z 19. majem odpravila karanteno za prihod iz več držav, a ne iz Slovenije

Avstrija namerava z 19. majem močno olajšati pogoje za vstop v državo in odpraviti obvezno karanteno za turiste iz večine članic EU oziroma za potnike iz držav, ki so na zemljevidu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) obarvane rdeče. Ne bo pa to veljalo za Slovenijo, ki je na tem zemljevidu obarvana temno rdeče.

Za prihod iz držav, ki so na tem zemljevidu obarvana zeleno ali oranžno, ne bo nobenih posebnih omejitev. Sem trenutno kot države spadajo le Finska, Islandija, Portugalska in Malta. Iz držav in območij, označenih s svetlo rdečo, bo v Avstrijo mogoče vstopiti z negativnim testom na koronavirus ali pa z dokazilom o cepljenju ali prebolelem covidu-19. Za vstop iz temno rdečih območij bo še naprej obvezna desetdnevna karantena, ki jo bo mogoče prekiniti z negativnim testom po petih dneh. Ostajajo sicer določene izjeme, zlasti za dnevne migrante, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

16.15  Države EU predstavljajo načrte za okrevanje

V Evropski komisiji so danes potrdili, da sta jim nacionalni načrt za okrevanje posredovali tudi Nemčija in Grčija. Prva je to minuli teden storila Portugalska. V kratkem pričakujejo v Bruslju še precej nacionalnih načrtov. Poleg Nemčije jih te dni javno predstavljajo tudi Francija, Španija in Italija. Finančni ministri Nemčije, Francije, Španije in Italije, štirih največjih evropskih gospodarstev, so danes tudi družno pozvali k hitri izvedbi vsega potrebnega za financiranje okrevanja, tako potrditve nacionalnih načrtov kot ratifikacije zakonodaje, ki bo omogočila financiranje. Po uradni predložitvi nacionalnega načrta ima komisija dva meseca časa, da ga oceni. Ko svojo oceno poda komisija, so na vrsti članice, ki imajo štiri tedne časa za potrditev načrta.
Komisija je že večkrat povedala, da lahko članice denar dobijo julija, če bodo njihovi načrti potrjeni in če bodo vse pravočasno ratificirale sklep o lastnih virih, ki je pogoj za zadolžitev na finančnih trgih.

16.00 BioNTech testira cepivo na indijski različici

Soustanovitelj nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech Ugur Sahin je danes izrazil prepričanje, da je cepivo proti covidu-19, ki so ga razvili skupaj za ameriškim Pfizerjem, učinkovito tudi proti novi indijski različici novega koronavirusa. »Indijsko različico še testiramo, a ima mutacije, ki smo jih že testirali in proti katerim naše cepivo deluje, tako da sem prepričan,« je povedal Sahin glede učinkovitosti njihovega cepiva proti indijski dvojno mutirani različici virusa sars-cov-2. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v torek sporočila, da so indijsko različico koronavirusa zabeležili v najmanj 17 državah po svetu. O največ primerih poročajo iz Indije, Združenega kraljestva, ZDA in Singapurja, so navedli v WHO. Različice zaenkrat niso označili za skrb zbujajočo, kar bi pomenilo, da je nevarnejša od prvotne različice koronavirusa.

13.42 Merklova poziva Kitajsko k dialogu o odobritvi cepiv proti covidu-19

Nemška kanclerka Angela Merkel je v današnjem virtualnem pogovoru s kitajskim premierjem Li Keqiangom pozvala Peking k dialogu o medsebojni odobritvi cepiv proti covidu-19. Ob začetku virtualnega zasedanja nemške in kitajske vlade je izpostavila, da bo pandemijo mogoče zajeziti samo skupaj, pri čemer imata lahko Nemčija in Kitajska pomembno vlogo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Pozvala je k odprtim pogovorom o proizvodnji cepiv in dvostranski odobritvi, ko je mogoče, »vsaj s Svetovno zdravstveno organizacijo, da bi zmagali v boju proti virusu«. Kitajski premier Li pa je na začetku pogovora priznal, da imata državi različna stališča glede določenih vprašanj. »To je objektivno dejstvo,« je dodal. Pogoji za nadaljnje gladko sodelovanje bodo po njegovi oceni obstajali, dokler bosta obe strani spoštovali temeljne interese druge strani in komunicirali na podlagi enakopravnosti in nevmešavanja v notranje zadeve druge strani.
 
13.29 Počivalšek verjame v sprejem ukrepov za gostinstvo in turizem v maju

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek verjame v sprejem posebnih ukrepov pomoči za gostinstvo in turizem, ki ju je epidemija covida-19 najbolj prizadela, do konca maja. Nujno je, da se ti dodatni ukrepi za panogo sprejmejo, je za STA povedal ob robu odprtja obrtne cone Ugar v Ribnici. Počivalšek je spomnil, da je vlada prve korake k pomembnejšemu odpiranju dejavnosti na področju gostinstva sprejela minuli teden in obenem omogočila tudi »sramežljivo« odpiranje nastanitvenih zmogljivosti.

Minister si želi, da bi tako ponudniki kot stranke ob tem odprtju ravnali odgovorno, tako da bo možno v prihodnje dodatno sprostiti delovanje teh dveh panog, ki jo je covid-19 najbolj prizadel. Ravno zaradi teh velikih negativnih učinkov po ministrovem prepričanju dosedanjih osem protikoronskih zakonov za gostinstvo in turizem ni dovolj. Zato so v pripravi posebni interventni ukrepi za panogi. Kot je dejal minister, sicer še ni bila sprejeta odločitev, ali bo šlo za ločen interventni zakon ali bodo ukrepi predvideni v sklopu devetega zakona za lajšanje posledic covida-19, a večina ukrepov je pripravljena.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


13.03  Svetovalna skupina naj bi vladi predlagala dopolnitev semaforja v rumeni fazi

Svetovalna skupina za covid-19 bo po neuradnih informacijah STA danes predlagala vladi dopolnitev semaforja sproščanja ukrepov, da bi v rumeni fazi lahko organizirali prireditve zunaj in v zaprtih prostorih. Prireditev na odprtem bi se po njihovem predlogu lahko udeležila četrtina ljudi, kolikor jih sicer sprejme prireditveni prostor. Pri tem bi morali udeleženci prireditev tako v zaprtih prostorih kot na prostem izkazati bodisi negativni test na okužbo z novim koronavirusom, potrdilo o preboleli okužbi ali pa potrdilo o cepljenju proti covidu-19. Prav tako bi morali nositi maske, je neuradno izvedela STA.

Prav tako predlagajo vladi, naj se na ministrskem nivoju EU uskladijo oz. poenotijo glede protokola prehajanja meja, torej koliko odmerkov cepljenja je potrebnih, da lahko posameznik prehaja mejo brez odrejene karantene. To se med državami namreč razlikuje. Vstop v Slovenijo je denimo možen ob enem odmerku cepljenja s cepivom AstraZenece, pri čemer morajo od cepljenja miniti trije tedni, medtem ko Hrvaška zahteva cepljenje z dvema odmerkoma tega cepiva.

Trenutno v bolnišnicah zdravijo 621 covidnih bolnikov, povprečje potrjenih okužb v enem tednu pa znaša 606. Po sedemdnevnem povprečju potrjenih okužb se obalno-kraška regija uvršča v zeleno fazo. Goriška, osrednjeslovenska, koroška in pomurska regija se uvrščajo v rumeno fazo, v katerih je po trenutno veljavnih odločitvah vlade omogočena strežba tudi v notranjosti gostinskih lokalov in omejeno delovanje hotelov. Ostale regije so v oranžni fazi sproščanja ukrepov.

12.25 Na Hrvaškem število žrtev covida-19 preseglo 7000

Na Hrvaškem je v preteklem dnevu za covidom-19 umrlo še 44 ljudi, kar pomeni, da je v državi do zdaj umrl 7001 covidni bolnik. V minulih 24 urah so ob 12.032 testih zabeležili 2904 nove primere okužbe z novim koronavirusom, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Danes objavljeno število novih okužb je nekoliko nižje, kot je bilo prejšnji dve sredi. Pred tednom dni so potrdili 3117 novih primerov, 14. aprila pa 3099. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah največ novih primerov zabeležili v primorsko-goranski županiji, kjer so potrdili 283 novih okužb. Iz istrske županije so poročali o 11 novih primerih.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


12.00 Število aktivnih okužb se je znižalo

»Podatki kažejo, da se je znižalo število aktivnih okužb v državi, ki po oceni NIJZ znaša 9252. Počasi se znižuje tudi 14-dnevna incidenca, ki je že padla pod 500 in trenutno znaša 437. Sedemdnevno povprečno število okužb danes znaša 606 (včeraj 694).« je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnila Maja Bratuša.

image_alt
14-dnevna incidenca se počasi znižuje


10.52 Kitajska med prvomajskimi prazniki pričakuje turistični razmah

Na Kitajskem bo praznične dni ob 1. maju za potovanje izkoristilo okoli 250 milijonov ljudi, ocenjujejo v državi. Po navedbah kitajskega ministrstva za javno varnost so hotelske in letalske rezervacije občutno presegle predpandemične ravni iz leta 2019, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Na Kitajskem se prvomajski prazniki začnejo s 1. majem in trajajo pet dni. Turistični urad kitajskega ministrstva za javno varnost je med drugim opozoril na pričakovan porast dopustovanja s prevozom z lastnim avtomobilom, zaradi česar se obeta povečan prometni pritisk zlasti v priljubljenih turističnih mestih in v bližini največjih atrakcij, je sporočilo na spletni strani povzel časnik China Daily.

Kitajska je pred prazniki omilila pogoje potovanj, tako da denimo domači turisti z območij z nizko stopnjo tveganja okužbe za potovanje ne potrebujejo več testiranja na okužbo z novim koronavirusom. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
Kitajska je pred prazniki omilila pogoje potovanj, tako da denimo domači turisti z območij z nizko stopnjo tveganja okužbe za potovanje ne potrebujejo več testiranja na okužbo z novim koronavirusom. FOTO: Tyrone Siu/Reuters


09.42 V torek so potrdili 398 novih okužb

Ob 2.007 PCR testih so v torek potrdili 398 novih primerov okužb s koronavirusom, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. Delež pozitivnih testov je nižji kot dan pred tem in znaša 19,8 odstotka. Aktivnih primerov okužb s koronavirusom je 9.278. V torek so prav tako opravili 4.143 hitrih antigenskih testov.



Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je padlo na 606. V bolnišnicah se zdravi 621 bolnikov s covidom-19, 155 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. V torek je umrlo 15 covidnih bolnikov. V bolnišnicah se zdravi 28 covidnih bolnikov manj kot v ponedeljek, prav tako šest bolnikov manj potrebuje intenzivno zdravljenje. Iz bolnišnic so odpustili 40 bolnikov. Umrlo je osem covidnih bolnikov več kot v ponedeljek. Sedemdnevno povprečje števila okužb se je v torek v primerjavi z dnevom prej znižalo za 88.

08.44 Prvi odmerek prejelo več kot 410 tisoč prebivalcev

Prvi odmerek cepiva proti covid 19, ki pomeni delno zaščito, je prejelo 410.716 prbivalcev oziroma 19,5 odstotkov vseh je razvidno iz aplikacije cepimose.si. Drugi odmerek je prejelo 175.599 prebivalcev oziroma 8,4. Raste precepljenost v vseh starostnih skupinah na 60 let, dodatno pa tudi v skupini 55-60 let. Včeraj je bilo cepljenje zaradi praznika večinoma ustavljeno, pospešek je pričakovati danes, jutri in pojutrišnjem. Glede na razpoložljivo cepivo, bi do prvega maja lahko imeli 460 tisoč prebivalcev, ki so prejeli prvi odmerek. J. T. 

image_alt
Cepljenje naše vsakdanje


07.26 Indija z novim dnevnim rekordom okužb in smrtnih žrtev covida-19

V Indiji je covid-19 po zadnjih podatkih zahteval več kot 200.000 smrtnih žrtev, od tega skoraj 3300 v zadnjem dnevu, kar je največ doslej v enem dnevu. V zadnjih 24 urah so zabeležili še 360.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največji dnevni prirast okužb na svetu. Po podatkih indijskega zdravstvenega ministrstva je doslej v Indiji umrlo 201.187 bolnikov s covidom-19, od tega 3293 v zadnjih 24 urah. Število smrtnih žrtev v enem dnevu je tako prvič preseglo 3000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjem dnevu so potrdili 360.000 novih okužb s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej v katerikoli državi na svetu. Skupaj so v državi z 1,3 milijarde prebivalcev potrdili 18 milijonov okužb, od tega samo v tem mesecu šest.
Zaradi skokovitega porasta okužb, ki ga deloma pripisujejo novi različici virusa, deloma pa množičnim političnim in verskim dogodkom, v bolnišnicah primanjkuje postelj, zdravil in kisika. Še posebej hudo je v prestolnici New Delhi, kjer ljudje umirajo pred prenapolnjenimi bolnišnicami. Pogosto si morajo po trije bolniki deliti posteljo. Poleg tega bolnišnicam zmanjkuje kisika.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v torek sporočila, da so indijsko dvojno mutirano različico koronavirusa zabeležili v najmanj 17 državah po svetu. O največ primerih poročajo iz Indije, Združenega kraljestva, ZDA in Singapurja, so navedli v WHO. FOTO: Sanjay Kanojia/AFP
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v torek sporočila, da so indijsko dvojno mutirano različico koronavirusa zabeležili v najmanj 17 državah po svetu. O največ primerih poročajo iz Indije, Združenega kraljestva, ZDA in Singapurja, so navedli v WHO. FOTO: Sanjay Kanojia/AFP


Kot navaja Guardian, so krematoriji v indijski prestolnici prisiljeni graditi improvizirane krematorije; žalujoči sorodniki umrlih morajo čakati več ur na pogrebno grmado svojcev ob velikem poraste novih primerov in smrtnih žrtev zaradi covida-19. V Delhiju fotografije, ki so bile posnete v torek, prikazujejo dim, ki se je vil iz več deset kamnov, prižganih na parkirišču, ki je bilo spremenjeno v začasni krematorij. Drugje so delavci gradili improvizirane pogrebne grmade na kopnem pred krematoriji.

06.00 Milanska Scala bo ponovno odprla vrata 11. maja z Dunajsko filharmonijo

Milanska Scala bo po odpravi omejitev zaradi koronavirusa ponovno odprla svoja vrata. Ponovni začetek načrtuje 11. maja s koncertom Dunajske filharmonije pod vodstvom dirigenta Riccarda Mutija. Koncert si bo lahko ogledalo 130 gledalcev, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA napovedal intendant Dominique Meyer. Datum 11. maj ima za Scalo simbolni pomen, saj je gledališče, ki so ga obnovili po bombardiranju Milana leta 1943, ponovno začelo delovati 11. maja 1946 s koncertom, ki ga je vodil Arturo Toscanini.

La Scala v Milanu je bila zaradi pandemije koronavirusa zaprta več mesecev. Ljubitelji kulture so lahko nastope večinoma spremljali prek interneta. FOTO: Flavio Lo Scalzo/Reuters
La Scala v Milanu je bila zaradi pandemije koronavirusa zaprta več mesecev. Ljubitelji kulture so lahko nastope večinoma spremljali prek interneta. FOTO: Flavio Lo Scalzo/Reuters


00.50  Evroposlanci o covidnem potrdilu in Rusiji

Evropski poslanci bodo danes na plenarnem zasedanju razpravljali in glasovali o covidnem potrdilu. Razpravljali bodo še o odnosih z Rusijo, glasovali pa o preprečevanju širjenja terorističnih vsebin na spletu. Že dopoldne bodo znani rezultati torkovega glasovanja o sporazumu o odnosih z Otokom po brexitu.

00.40 Vlada tudi o epidemioloških razmerah, ukinjajo se kontrolne točke na meji z Avstrijo in Italijo

Vlada bo na današnji seji znova obravnavala tudi aktualne epidemiološke razmere. Je pa že v ponedeljek na dopisni seji sprejela spremembe odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covida-19, s katerimi se danes ukinjajo kontrolne točke na meji z Avstrijo in Italijo.

Kontrolnih točk na cestnih povezavah na mejnem območju z Italijo in Avstrijo torej od danes ne bo več, na meji z Madžarsko pa ostajajo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Kontrolnih točk na cestnih povezavah na mejnem območju z Italijo in Avstrijo torej od danes ne bo več, na meji z Madžarsko pa ostajajo. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Kontrolnih točk na cestnih povezavah na mejnem območju z Italijo in Avstrijo torej od danes ne bo več, na meji z Madžarsko pa ostajajo. Pri vstopu v Slovenijo se bodo doslej priznavali tudi PCR testi, če so opravljeni v Avstraliji, Novi Zelandiji, Kanadi, Izraelu ali Rusiji. Doslej so se priznavali PCR testi iz držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, Združenega kraljestva ali ZDA. Z rdečega seznama držav EU in schengenskega območja je poslej črtana Finska, spremembe so pri administrativnih enotah Grčije, Španije in Norveške, na seznam sta dodani Malta in portugalska avtonomna regija Azori. Na rdeči seznam tretjih držav so dodani Bahami, črtajo pa se Sveta Lucija, Antigva in Barbuda ter Dominikanska republika. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za STA napovedal, da drugih predlogov sprememb odlokov, ki so v pristojnosti njegovega ministrstva, ta teden ne bo predlagal. »Razen če bo svetovalna skupina predlagala kakšne zaostritve glede na slabe trende,« je navedel, ob tem pa kot dejavnik tveganja za poslabšanje razmere navedel tudi množične nezakonite proteste. Omejitev zbiranja namreč ostaja.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


00.30  Vlada danes predvidoma o načrtu za okrevanje in odpornost

Vlada bo danes predvidoma potrjevala nacionalni načrt za okrevanje in odpornost, ki bo podlaga za črpanje sredstev iz 750 milijard evrov vrednega sklada za okrevanje EU po koronski krizi. Po potrditvi ga bo ocenila Evropska komisija, na koncu pa ga bo potrjeval Svet EU. V najboljšem primeru bi Slovenija prva sredstva lahko črpala poleti.

image_alt
Na vsakega Slovenca dodatnih 6000 evrov dolga


Članice so se o načrtih v zadnjih mesecih intenzivno usklajevale z Evropsko komisijo, Slovenija vse od lanskega poletja. V tem času je bil osnutek slovenskega načrta, katerega različica s konca leta 2020 je bila deležna številnih kritik, po zagotovilih predstavnikov vlade temeljito spremenjen in je usklajen s februarja uveljavljeno evropsko uredbo, ki predstavlja zakonsko podlago za načrte. Ti morajo združevati reforme in cilje, na te pa so potem navezani razni projekti in naložbe za obdobje do leta 2026, v katerem je predvideno izvajanje tega evropskega mehanizma za okrevanje po koronski krizi. Obenem morajo odhodki za zeleni prehod predstavljati vsaj 37 odstotkov odhodkov in za digitalno preobrazbo vsaj 20 odstotkov, države morajo slediti tudi priporočilom državi v okviru t. i. evropskega semestra. Povsod je treba slediti tudi načelu, da se ne škodi bistveno okoljskim ciljem EU.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine