Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

14-dnevna incidenca se počasi znižuje

Eva Grilc z NIJZ je pojasnila, da je indijska različica dvojno mutirani sev, o katerem je pa še malo znano.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
S. S.
28. 4. 2021 | 10:55
28. 4. 2021 | 12:57
3:48
Zaradi prazničnega torka so danes številke opravljenih testov nižje kot običajno, je uvodoma povedala tiskovna predstavnica Maja Bratuša. Včeraj je bilo opravljenih 2007 PCR testiranj in 4143 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 398 novih okužb. »Podatki kažejo, da se je znižalo število aktivnih okužb v državi, ki po oceni NIJZ znaša 9252. Počasi se znižuje tudi 14-dnevna incidenca, ki je že padla pod 500 in trenutno znaša 437. Sedemdnevno povprečno število okužb danes znaša 606 (včeraj 694).« je pojasnila. ​

Število pacientov v bolnišnicah še vedno ostaja visoko, je dodala. Skupaj se v bolnišnicah zdravi 621 pacientov s covidom (včeraj 649). Intenzivno terapijo skupaj potrebuje 155 bolnikov s covidom.



Mag. Eva Grilc, epidemiologinja z NIJZ, je kljub vzpodbudnim številkam opozorila, da pandemija po svetu vztraja, je pa dobro, da se 14-dnevna incidenca po evropskih državah večinoma znižuje, okoli deset držav sicer v zadnjem času poroča, da incidenca v določenih starostnih skupinah narašča. 

​Zelo slaba situacija je v Indiji, ki je zaprosila za mednarodno pomoč. Eva Grilc je pojasnila, da je indijska različica dvojno mutirani sev, o katerem je pa še malo znano. Ni jasno, ali je ta različica bolj kužna in tudi bolj smrtonosna. Po njenih besedah je različica tudi že v Evropi, potrdili naj bi ga pri paru v Italiji, ki je nedavno pripotoval iz Indije. 

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman je pojasnil, da opažajo večje število ljudi z dolgim covidom oziroma postcovidnimi težavami. Gre za osebe, ki so doma prebolele blago obliko bolezni, a niso in ne okrevajo, kot bi pričakovali. Tako imajo nekateri še več mesecev težave, zadihajo se že ob najmanjšem naporu, voh in okus se jim ni povrnil. Dolgi covid ima okoli 10 do 15 odstkov oseb, zdravniki še ugotavljajo, zakaj do tega pride. 

Opažajo tudi, da angleška različica povzroča nekoliko hujšo obliko covida-19. Angleška različica novega koronavirusa, ki trenutno prevladuje v Sloveniji, je po njegovih besedah ne samo bolj virulentna, ampak tudi povzroča nekoliko hujšo bolezen. Kot je dejal, nekoliko huje zbolevajo mlajši ljudje, nekateri celo brez tveganih dejavnikov in spremljajočih bolezni. Še vedno pa so najbolj ogrožene osebe s slabim življenjskim slogom in kroničnimi boleznimi. Indijske različice, o kateri še ni veliko znanega, v Sloveniji še niso zaznali. A ob potovanjih v tujino Rozman pričakuje, da bo prej ali slej zašla tudi k nam. 

Opazili so tudi, da lahko oseba za covidom-19 zboli dvakrat, a je to bolj izjema kot pravilo. S sekvencioniranjem genoma bodo skušali ugotovili, ali so dvakrat zboleli za isto različico ali gre za imunsko pomanjkljivost manjšega dela ljudi, ki kljub preboleli bolezni v krajšem času ponovno zbolijo, je napovedal Rozman.

Dodal je še, da so zdravstveni delavci »naveličani« situacije. Veliko je nadur, številni niso uspeli porabiti niti polovice lanskega dopusta. Zdravstveni delavci so po njegovih besedah zelo utrujeni. »Želeli bi si nekaj mirnih tednov, da bi se odpočili« je poudaril. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine