Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Trnova pot vlade do priznanja Palestine

Po vladi je na vrsti državni zbor, kjer se bo koalicija soočila s SDS, ki zagovarja izraelska stališča.
Zunanja ministrica Tanja Fajon po seji vlade ni dobila možnosti, da predstavi sklep vlade o priznanju Palestine. FOTO: Matej Družnik/Delo
Zunanja ministrica Tanja Fajon po seji vlade ni dobila možnosti, da predstavi sklep vlade o priznanju Palestine. FOTO: Matej Družnik/Delo
30. 5. 2024 | 20:46
30. 5. 2024 | 21:05
5:34

V nadaljevanju preberite:

Vlada je dva dni za Španijo, Irsko in Norveško soglasno sprejela sklep o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. Postopek se seli v državni zbor, ki bo o priznanju odločal v torek. Izraelski zunanji minister poziva na predsednika SDS Janeza Janšo, da v državnem zboru ustavi priznanje.

Znano je, da je vlada Roberta Goloba postopke za priznanje sprožila že 9. maja, danes pa je sprejela sklep o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države v mejah iz leta 1967 oziroma v mejah, o katerih bi se vpleteni strani dogovorili v bodočem mirovnem sporazumu.

»Ta odločitev ima eno sporočilo, sporočilo obema stranema, da želimo čimprejšnjo in takojšnjo prekinitev spopadov ter da želimo čimprejšnjo, takojšnjo in brezpogojno izpustitev talcev,« je vladni sklep o priznanju Palestine pospremil predsednik vlade Robert Golob.

Na vprašanje Dela, ali je na vladni strani kaj obžalovanja, ker ji ni uspelo priznati Palestine skupaj s Španijo, Irsko in Norveško, ki so to storile le dva dni prej – bivši predsednik republike Danilo Türk meni, da bo odmevnost slovenskega priznanja v mednarodni skupnosti precej manjša –, je Golob dogovoril, da se Slovenija zavestno ni želela pridružiti omenjeni skupini držav, ker želi ostati pošten posrednik med propalestinskimi državami na eni strani in proizraelskimi državami na drugi.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine