Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Tanja Fajon ščiti veleposlanika Malovrha

Kljub temu da je slovenski veleposlanik pri OZN deloval na lastno pest, ga zunanja ministrica ne pokliče na zagovor v Ljubljano.
Zadeva je za ministrico Tanjo Fajon zaključena in se s tem ne ukvarja več. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Zadeva je za ministrico Tanjo Fajon zaključena in se s tem ne ukvarja več. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
27. 11. 2023 | 05:00
4:27

V nadaljevanju preberite:

Vlada je poleti za vodjo posebne misije za čas članstva in statusa opazovalke Slovenije v varnostnem svetu Organizacije združenih narodov imenovala veleposlanika Samuela Žbogarja. Za oblikovanje posebne misije pa ni bilo nobenih pravnih zadržkov, poudarjajo na zunanjem ministrstvu. O vladni odločitvi je s svojim dejanjem podvomil veleposlanik Boštjan Malovrh.

Malovrh je na direktorico sekretariata varnostnega sveta Claudie Banz naslovil vprašanje, ali je vladno imenovanje Žbogarja skladno s pravili OZN. Vrh ministrstva za zunanje zadeve se je z njenim odgovorom seznanil prek sporočila veleposlaniku Boštjanu Malovrhu 9. oktobra letos. Claudie Banz mu je zapisala, da sekretariat OZN »nima pravnih zadržkov, da bo Slovenijo v varnostnem svetu predstavljal posebni predstavnik Samuel Žbogar«.

»Gre za preseganje pooblastil veleposlanika Malovrha, saj za to početje ni imel potrebnih navodil. Na neki način je prekršil pravila delovanja veleposlanika, če ne še kaj drugega,« ocenjuje nekdanji slovenski veleposlanik pri OZN in večkratni državni sekretar na zunanjem ministrstvu Andrej Logar.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine