Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Svet potovanj bo drugačen kot pred koronavirusom

Ministri na ravni EU poskušajo pripraviti ukrepe, ki bi turistični industriji omogočili preživetje in prihodnost.
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek želi navdušiti Slovence za spoznavanje lepot Slovenije in njenih pokrajin. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek želi navdušiti Slovence za spoznavanje lepot Slovenije in njenih pokrajin. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
27. 4. 2020 | 16:03
27. 4. 2020 | 17:47
6:07
Bruselj – Zaprte evropske meje, onemogočena potovanja, letališča brez prometa, prazna središča mest in letovišča kot mesta duhov. Turizem je med gospodarskimi vejami, ki so zaradi koronavirusa najbolj prizadete, in bo tudi po koncu pandemije ostal v težkem položaju.

Države, ki so močno odvisne od turizma (na Hrvaškem, denimo, njegov delež v BDP znaša 17 odstotkov), so v še posebno težkem položaju. Ministri držav članic EU, pristojni za turizem, so na današnji videokonferenci opravili pogovore o izkušnjah v boju s krizo in prihodnjih ukrepih.

Pripravili naj bi posebno platformo za spremljanje protikriznih ukrepov po državah. Posebno kočljivo vprašanje je, kako po koncu epidemije spet zagnati turizem.

Posebno kočljivo vprašanje je, kako po končani epidemiji spet zagnati turizem. FOTO: Primož Zrnec
Posebno kočljivo vprašanje je, kako po končani epidemiji spet zagnati turizem. FOTO: Primož Zrnec


Priporočamo: Upajo, da prvi turisti pridejo junija​


Novi standardi


Kot je po videokonferenci v pogovoru z bruseljskimi dopisniki pojasnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, Slovenija zagovarja sistem »koronastandardov«. Z njimi bi lahko v EU usklajeno razdelali delovanje turizma po koncu pandemije.

V Sloveniji se turistična podjetja na to že konkretno pripravljajo. Ti standardi bi, denimo v hotelih, vključevali sistem vstopa, prijave, zajtrkovalnice, organizacijo dela v restavracijah, bare, konferenčne dvorane, bazene, savne …

Novi standardi bi po ministrovih besedah omogočili varnejše in bolj zdravo delovanje. Želja je, da bi se glede tega uskladili na ravni celotne EU. »Pričakujemo usklajene evropske smernice za standarde,« je povedal Počivalšek. Hrvaško predsedstvo je za svet EU na podlagi razprave ministrov povzelo različne predloge, ki so na mizi.

FOTO: Roman Šipić
FOTO: Roman Šipić

 

Kaj je prednost Slovenije


V turizmu bo po Počivalškovih besedah v prihodnosti marsikaj drugače. Tudi ko nevarnosti koronavirusa ne bo več, bodo imeli prednost tisti z butičnim turizmom, »ki sledi duši in telesu in je posamezniku pisan na kožo«. Napovedal pa je, da bo v največjih težavah množični turizem z velikimi hoteli.

Preberite še: Hrvaški minister za turizem: Lastniki hiš in plovil iz drugih držav bodo prvi turisti po epidemiji

Standardi v sobah se bodo po njegovih besedah spremenili, večji pomen bo imela higiena. Kljub višjim stroškom ne pričakuje zvišanja cen. Podjetja se bodo po njegovem morala prilagoditi in digitalizirati. Tudi navadne gostilne bodo drugače organizirane, saj bodo gostje želeli varnost.

Standarde bo po ministrovem mnenju laže uveljavljati na butičnih destinacijah, kakršna si želi biti Slovenija. »Imamo prednost, ker smo že doslej bili zeleni, aktivni, zdravi, butični,« je povedal.

»Slovenski turizem je več kot 70-odstotno odvisen od tujih gostov in tudi s takojšnjim odprtjem mej se stvari ne bi hitro obnovile,« je prepričan Počivalšek. FOTO: Mavric Pivk
»Slovenski turizem je več kot 70-odstotno odvisen od tujih gostov in tudi s takojšnjim odprtjem mej se stvari ne bi hitro obnovile,« je prepričan Počivalšek. FOTO: Mavric Pivk


Negotovosti glede prehodov meje


Velika neznanka ostaja prihod gostov čez meje. »Slovenski turizem je več kot 70-odstotno odvisen od tujih gostov in tudi s takojšnjim odprtjem mej se stvari ne bi hitro obnovile,« je prepričan Počivalšek. Na ravni ministrov resnih razprav o tem še ni bilo.  

Vse dejavnosti bodo po mnenju Počivalška odvisne od tega, kako pri nas in v posamezni državi obvladujejo širjenje virusa. Slovenija je lahko zadovoljna z doseženim in se bo lahko začela pogumneje spogledovati s popuščanjem ukrepov, je napovedal.   

Vsekakor naj ne bi bilo diskriminacije pri potnem listu (državljanstvu), je pa pomembno vprašanje, »ali v neki državi dobro obvladujejo krizo ali ne«. Slovenski uspeh v boju s koronavirusom je pogoj, da bodo tujci sploh želeli priti k nam in da bodo v drugih državah želeli sprejeti ljudi iz Slovenije.

V Sloveniji je največ gostov iz Italije, »a bomo morali biti zadržani, ker moramo imeti dokaze, da je kriza pri njih ustrezno rešena«. Tako na Hrvaškem kot tudi v Avstriji in Nemčiji je položaj po ministrovih besedah dober.

Pričakuje protokol za prehode meje in vstop v hotel, tudi z zdravstvenega vidika. »Dokler v nekaterih državah krize ne bodo obvladali, bo težko pričakovati, da bomo v Sloveniji kakšno mejo odprli.« Vprašanje je, kako bodo takšne stvari potekale v praksi.

Preberite še: Nova turistična realnost​

Države, ki so močno odvisne od turizma (denimo Hrvaška), so v še posebno težkem položaju. FOTO: Leon Vidic/Delo
Države, ki so močno odvisne od turizma (denimo Hrvaška), so v še posebno težkem položaju. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Pogovori s Hrvaško


Počivalšek napoveduje pogovore z ministri iz sosednjih držav. V sredo gre k hrvaškemu kolegu Gariju Cappelliju. Ta obisk nekateri povezujejo s pričakovanji, da bi gostje iz Slovenije reševali turizem pri sosedih. Je pa Počivalšek opozoril, da imamo okoli 110.000 lastnikov nepremičnin na Hrvaškem, kar bo tudi treba upoštevati.

»Slovence bi radi navdušili, da bi vsaj letos spoznavali lepote naše domovine na vseh področjih.« Tako bi res pokazali, da je Slovenija destinacija za 365 dni, saj je vsak dan v letu v vsaki slovenski pokrajini mogoče kaj početi. »Če je kaj dobrega v tej slabi krizi, je to, da se obrnemo k sebi in pogledamo, kakšni smo,« je povedal.  

Ministri so se zavzeli za usklajeno pripravo ukrepov evropskega načrta za okrevanje, za zagotovitev zadostnih likvidnostnih sredstev za podjetja, za organizatorje potovanj, turistične agencije in druge akterje iz tega sektorja. Zavzeli so se tudi za usklajene rešitve glede vračil vplačil za potovanja, vključno z vavčerji. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine