Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zamenjave amalgamskih zalivk z belimi bo poslej kril ZZZS

Novela najpomembnejše spremembe prinaša na področju zobozdravstva. Zavarovancem mdr. prinaša tudi pravice do zamenjave amalgamskih zalivk z belimi.
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
4. 9. 2024 | 16:56
4. 9. 2024 | 17:24
5:39

Skupščina ZZZS je na današnji seji med drugim sprejela predlog novele pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Novela najpomembnejše spremembe prinaša na področju zobozdravstva. Na določenih področjih bo ZZZS v zobni protetiki kril uporabo boljših materialov, novela zavarovancem prinaša tudi pravice do zamenjave amalgamskih zalivk z belimi.

Direktorica področja za odločanje o pravicah in za medicinske pripomočke pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Ana Vodičar je v predstavitvi na seji skupščine spomnila, da imajo trenutno pravico do belih zalivk v breme zdravstvene blagajne otroci do 15. leta, nosečnice, doječe mame, odrasli pa zgolj za zalivke na prednjih zobeh.

image_alt
Za zagotavljanje kakovosti v zdravstvu so pomembni ukrepi

Doplačila lahko celo višja, kot so samoplačniške storitve

Poleti sprejeta evropska uredba je ob tem skrajšala predhodno določen rok za opustitev amalgama v zobozdravstvu, in sicer na 1. januar 2025. Ker uredba dopušča tudi daljši rok, je Slovenija Bruselj že obvestila, da bo opustitev amalgama v celoti izvedla do 1. julija 2026, je pojasnila Vodičar.

Novela bo tako osebam do 26. leta od 1. januarja 2025 zagotovila kritje izdelave belih zalivk na vseh zobeh v breme javne zdravstvene blagajne. Ostali pa bodo to pravico pridobili 1. julija 2026. Materiali, ki se bodo uporabljali, bodo nekoliko dražji, hkrati pa bo za menjavo amalgamskih zalivk z belimi pri zavarovancih potrebnih več zobozdravstvenih ekip. Na letni ravni bo ZZZS tako za prvo skupino namenil dodatnih 3,06 milijona evrov, za drugo pa dodatnih 13,04 milijona evrov.

Novela prinaša izboljšanje materialov, ki se uporabljajo v zobozdravstvu. Po besedah Vodičar so problem zastareli materiali. Zavarovanci, ki so želeli boljši material, so morali to doplačati iz lastnega žepa. »Doplačila so v našem zdravstvenem sistemu neregulirana. Dogaja se, da so doplačila lahko celo višja, kot so samoplačniške storitve,« je opozorila. Spremembe, ki bodo v veljavo stopile s 1. julijem 2025, so na ZZZS pripravili v sodelovanju s stroko, je poudarila. Letni obseg finančnih posledic bo znašal 7,9 milijona evrov.

image_alt
Zdravstvena oskrba med stavko zadovoljiva

Zdravstvena obravnava mora potekati kot celostna storitev

Kot je dodala Vodičar, želi ZZZS z novelo rok za ponovni prevzem zdravil podaljšati za 15 dni. »V praksi se je namreč dogajalo, da pacienti pozabijo na ta datum, ker imajo mogoče še nekaj zdravil doma, in so bile težave,« je pojasnila. Pri vseh naslednjih izdajah zdravil se bo po novem upošteval rok od dejanske predhodne izdaje zdravil, je dodala.

Izpostavila je tudi dopolnitev 105. člena pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, po katerem mora zdravstvena obravnava potekati kot celostna storitev – vse potrebne zdravstvene storitve naj bi se za pacienta izvedle časovno in krajevno strnjeno. S tem na ZZZS po besedah Vodičar želijo preprečiti obravnavo pacientov po posameznih manjših zdravstvenih težavah ter pošiljanje pacientov v nove in nove čakalne vrste.

Zaradi zmanjšanja administrativnih ovir so določili tudi, da za rentgensko slikanje zavarovane osebe pri izvajalcu, pri katerem dela zdravnik, ki naroči to slikanje, napotnica ni potrebna.

image_alt
Zdravniki naj bi obračunali veliko več storitev, kot so jih dejansko opravili

Spremembe tudi na področju bolniških staležev

Novela spremembe prinaša tudi na področju bolniških staležev. Trenutno velja, da mora izbrani zdravnik tri dni pred iztekom bolniške odsotnosti pacienta predložiti predlog za podaljšanje bolniškega staleža. Ker je v lanskem letu ZZZS o predlogih v povprečju odločil v 5,3 dneva, so se odločili, da bodo rok s treh podaljšali na pet dni.

ZZZS je v prejšnji noveli pri nekaterih medicinskih pripomočkih uvedel spremembo. Tako lahko pacienti šest let po izdaji enkratne naročilnice pri enem od dobaviteljev prevzemajo medicinske pripomočke brez izdaje novih naročilnic. Tokratna novela seznam medicinskih pripomočkov, za katere velja sprememba, razširja še z individualno izdelanimi čevlji.

Ob sprejetju predloga novele pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja je skupščina ZZZS sprejela tudi dopolnilo, po katerem se bo določen del sprememb namesto 1. oktobra uveljavil s 1. decembrom. Razlog je v zagotavljanju informacijske podpore pri uveljavljanju nekaterih ukrepov novele.

Po sprejemu na seji skupščine mora soglasje k noveli podati še ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Novela se bo nato uveljavila po objavi v uradnem listu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo za samo 9,99€ mesečno.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine