Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Stroka usklajena, pri politiki še odprto

Strokovna skupina ustavne komisije predlaga deset novosti. S političnega vidika je možno še vse, a vsaj soglasje v skupini je popolno, pravi Aleš Zalar.
Ustava naj v spremenjenem 130. členu predpiše, da sodni svet o predlogih za imenovanje sodnikov odloča z dvetretjinsko večino vseh članov sodnega sveta. FOTO: Matej Družnik
Ustava naj v spremenjenem 130. členu predpiše, da sodni svet o predlogih za imenovanje sodnikov odloča z dvetretjinsko večino vseh članov sodnega sveta. FOTO: Matej Družnik
1. 7. 2023 | 05:00
1. 7. 2023 | 08:33
4:42

V nadaljevanju preberite:

Strokovna skupina ustavne komisije, ki jo sestavljajo strokovnjaki na predlog vseh parlamentarnih strank razen SDS, predlaga precejšnjo spremembo 131. člena ustave, ki ureja volitve in sestavo sodnega sveta, ter 130. člena ustave, ki ureja pristojnost sodnega sveta. Strokovnjaki so se uskladili glede desetih sprememb. Kaj naj bi bilo drugače?

Najprej povečanje števila članov sodnega sveta z 11 na 15.

Sedem članov naj sodniki izvolijo izmed sebe, sedem pa naj jih izvoli državni zbor izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih uveljavljenih pravnikov. Vsakokratni politični opoziciji naj se zagotovi vpliv pri volitvah članov sodnega sveta tako, da bo državni zbor odločal o volitvah članov sodnega sveta z dvetretjinsko večino glasov navzočih poslancev, s čimer se spodbuja iskanje političnega konsenza o članih sodnega sveta. Kaj še so se uskladili strokovnjaki?

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine