Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Brecelj: Minister nas ne upošteva

Glavni reformni zakon v proceduro brez vednosti strateškega sveta za reformo.
Dr. Erik Brecelj ocenjuje, da se premier ob obilici dela težko ukvarja z zdravstvom, ministra za zdravje pa njihovi predlogi ne zanimajo. FOTO: Črt Piksi/Delo
Dr. Erik Brecelj ocenjuje, da se premier ob obilici dela težko ukvarja z zdravstvom, ministra za zdravje pa njihovi predlogi ne zanimajo. FOTO: Črt Piksi/Delo
13. 4. 2023 | 15:51
14. 4. 2023 | 07:06
2:54

Novela zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki prinaša prenos premij dopolnilnega zavarovanja na ZZZS in je glavni reformni zakon, je bila vložena v proceduro brez vednosti strateškega sveta, ki pripravlja zdravstveno reformo, je povedal njegov vodja dr. Erik Brecelj.

Tudi zato je svet danes razpravljal o smiselnosti svojega obstoja. Medtem pa je vlada sprejela uredbo za pravno podlago za sprejetje uredbe za zamrznitev dopolnilnega zavarovanja. Od 1. maja letos bo to 35,67 evra.

image_alt
Reformiranje zdravstva po dveh tirih

Največje vprašanje ob prenosu premij na ZZZS je, kje poiskati manjkajoči denar, po ocenah 180 milijonov evrov. Nekateri menijo, da nas čaka prevetritev (beri zmanjšanje) košarice zdravstvenih pravic. Premier Robert Golob je ob predstavitvi ukinitve sicer napovedal, da bodo vse pravice krite stoodstotno iz javnih sredstev, a to še ni končna rešitev, saj je minister Danijel Bešič Loredan pozneje dejal, da ima vlada leto dni časa za iskanje dolgoročno stabilnega načina financiranja, pri tem pa je pripravljen sodelovati z zavarovalnicami, ki zdaj izvajajo dopolnilno zavarovanje in bodo po prenosu premij na ZZZS ostale brez pomembnega dela posla. Kot je napovedal minister, bo to 1. januarja 2025.

Kakšno je stališče strateškega sveta do prenosa dopolnilnega zavarovanja? »Ko smo bili še strateški svet pri ministru za zdravje, smo rekli, da bodo z reformo vse pravice krite iz javnih sredstev, torej iz ZZZS in iz proračuna. Minister za zdravje nas ni upošteval,« je povedal Brecelj.

Ni skrivnost, da razmerje med strateškim svetom in ministrom Danijelom Bešičem Loredanom ni dobro, danes pa so se člani sveta odločali, ali sploh še delovati ali ne. »Stvari gredo prepočasi. Dali smo več kot 70 predlogov za urejanje primarnega zdravstva, za ustanovitev inštituta za kakovost, proti absentizmu, za zaposlovanje tujcev in druge. Vsi predlogi, ki ne zadevajo ministrstva za zdravje, gredo hitro v življenje, kar bi moralo narediti ministrstvo za zdravje, pa se nikamor ne premakne,« ugotavlja Brecelj.

Strateški svet bo kljub temu deloval naprej, so se odločili na današnji seji, saj je premier danes imenoval koordinatorja za povezavo med svetom in ministrstvom.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine