Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Skei rožlja z generalno stavko

Zaradi nizkih plač so na delovnih mestih dve uri opozorilno stavkali.
Sindikalist Boris Štriker s stavkajočimi iz družbe Ravne Systems. FOTO: Mateja Kotnik
Sindikalist Boris Štriker s stavkajočimi iz družbe Ravne Systems. FOTO: Mateja Kotnik
29. 11. 2018 | 08:00
29. 11. 2018 | 16:05
4:34
Ravne na Koroškem – Skoraj dva tisoč ravenskih železarjev iz treh družb skupine Slovenska industrija jekla (Metal Ravne, Ravne Systems in ZIP Center) je danes z dveurno opozorilno stavko mirno, a dovolj odločno in jasno zažugalo svojim ruskim lastnikom: če delavcem ne bodo zvišali plače, se bodo še pred koncem letošnjega leta soočili z generalno, lahko tudi večdnevno stavko, ki bo trajala do izpolnitve zahtev.

Stavkovni odbor Koroške organizacije Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije (Skei) je delavcem, ki so ob 13. uri ugasnili vse stroje, razen tistih, ki so za proizvodnjo vitalnega pomena, znova predstavil stavkovne zahteve. »Od stavkajočih smo dobili podporo za nadaljne aktivnosti, kar pomeni, da v primeru, če z vodstvi družb ali upravo Sija ne bomo dosegli dogovor o višjih plačah, organiziramo stavko do izpolnitve zahtev,« je povedal Vili Novak, predsednik Skei za Koroško.

Vodstva vseh treh družb (Metal Ravne, Ravne Systems in ZIP Center) so si enotna, da današnja opozorilna stavka ni bila potrebna, a spoštujejo odločitev sindikatov, da so jo vseeno izvedli. Zelo resno jemljejo tudi njihove napovedi za generalno stavko, a predlagajo, da bi bilo bolje, če bi nadaljevali z dialogom in poiskali skupne rešitve.

Vili Novak, Skei Koroška. FOTO: Mateja Kotnik
Vili Novak, Skei Koroška. FOTO: Mateja Kotnik


»V SIJ Metalu Ravne se redno srečujemo z vsemi sindikalnimi zaupniki na mesečnih sestankih, za zaposlene imamo ob petkih dan odprtih vrat, tako, da komunikacija s sindikati in zaposlenimi redno poteka,« pravi glavni direktor Sij Metala Ravne Andrej Gradišnik.

Direktorji treh družb, v katerij je stavka potekala Od leve: Andrej Gradišnik (Metal), Viljem Pečnik (Ravne Systems) in Alenka Stres (ZIP center). FOTO: Mateja Kotnik
Direktorji treh družb, v katerij je stavka potekala Od leve: Andrej Gradišnik (Metal), Viljem Pečnik (Ravne Systems) in Alenka Stres (ZIP center). FOTO: Mateja Kotnik


V Siju trdijo, da sindikati pred vodstva družb postavljajo vedno nove zahteve, ki s prejšnjimi niso skladne, včasih jih celo negirajo. »Vse to še dodatno podaljšuje čas za sprejemanje skupnih končnih odločitev, saj se dialog z vsako novo zahtevo prične znova. V družbah Skupine SIJ namreč vsako njihovo novo pobudo ustrezno proučimo in skupaj s sindikati najdemo ustrezne rešitve. Občutek imamo, kot da so sindikati že vnaprej sprejeli odločitev, da ne glede na dialog in odgovore na njihove zahteve, v duhu vsesplošnega stavkovnega vala v Sloveniji, izpeljejo svoje aktivnosti,« so pojasnili danes na Ravnah.



Protestni shod konec oktobra v središču Raven ni zalegel. FOTO: Tadej Regent
Protestni shod konec oktobra v središču Raven ni zalegel. FOTO: Tadej Regent


Vili Novak: »Zahteve smo prilagodili realnemu stanju v podjetjih. Novi plačni sistem obljubljajo že nekaj časa, a ga še vedno ni in vprašanje je, če bo sredi prihodnjega leta, kot obljubljajo po novem.« Do takrat v Skei Koroška zahtevajo, naj v Metalu dvignejo plače v višini 120 evrov bruto za produktivnost. V družbi Ravne Systens naj izenačijo najnižje bruto plače z minimalno plačo s 1. decembrom in dodatno dvignejo vse plače za pet odstotkov do 1. februarja prihodnje leto. V družbi ZIP center pa od lastnikov zahtevajo, da najnižjo osnovno plačo s 1. decembrom izenačijo z višino minimalne plače oz. izplačajo dodatek za produktivnost v višini 120 evrov bruto na zaposlenega do uveljavitve novega plačnega sistema.



Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine