Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Poklukar: Epidemija zahteva nove ukrepe, grozi zapiranje

V pripravi so novi ukrepi, če bo v bolnišnicah zasedenih od 160 do 180 postelj v enotah intenzivne terapije sledi zaprtje države.
V torek so zabeležili 38-odstotni delež pozitivnih primerov. FOTO: Blaž Samec/Delo
V torek so zabeležili 38-odstotni delež pozitivnih primerov. FOTO: Blaž Samec/Delo
M. B.
27. 10. 2021 | 13:55
27. 10. 2021 | 19:09
4:17

Minister za zdravje Janez Poklukar je poudaril, da so razmere slabe, od danes zjutraj so v bolnišnicah zasedene vse kapacitete navadnih postelj, a bodo danes izvedli povečanje kapacitet. V zadnjem dnevu so potrdili kar 3166 novih primerov okužb s koronavirusom. Opravili so 8308 testiranj s testi PCR, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 38,1 odstotka testiranih. Konec epidemije je mogoče doseči le z zadostno precepljenostjo, je poudaril.

V Sloveniji ne pojenja širjenje okužb s koronavirusom. V torek so zabeležili 38-odstotni delež pozitivnih primerov. NIJZ ocenjuje, da je trenutno v Sloveniji 22.188 aktivnih primerov okužbe. Hospitaliziranih je 526 ljudi, od tega na intenzivni negi 133 ljudi. Včeraj je umrlo devet ljudi s covidom.

Novi ukrepi

V petek bodo bolnišnice omejile izvajanje vseh nenujnih programov in povečale kapacitete postelj. Predvideno je odprtje še dveh covidnih bolnišnic. »Gremo v najslabše stanje epidemije doslej, zaradi nizke precepljenosti se nam lahko zgodi scenarij iz Bergama.« Grozi zlom zdravstvenega sistema, ko bodo bolnišnice lahko obravnavale le še najnujnejše primere.

Z vsaj enim odmerkom je cepljenih le 66 odstotkov prebivalcev starejših od osemnajst let. »To je zelo nezavidljivo in napoved je lahko le zaskrbljujoče,« je poudaril minister. Meni tudi, da preverjanje pogojev PCT ne deluje, opažajo pa tudi večje število ponarejenih potrdil. Tudi nošenje mask ni več dosledno, je dejal.

Grozi zlom zdravstvenega sistema. FOTO: Blaž Samec/Delo
Grozi zlom zdravstvenega sistema. FOTO: Blaž Samec/Delo

Epidemija zahteva nove ukrepe, zato uvajajo redno presejalno testiranje v vseh bolnišnicah, samotestiranje bo treba izvajati na 48 ur, razen pri učencih in dijakih; ti ga bodo lahko izvajali le dvakrat tedensko, uporaba zaščitnih mask bo obvezna v vseh dejavnostih, kjer prihaja do medosebnega stika, v šolstvu, v zdravstvu in pri socialnem varstvu, ne glede na izpolnjevanje pogoja PCT. 

image_alt
Zaostreni ukrepi začnejo veljati z novembrom

Minister je opozoril, da se zaradi nespoštovanja pogojev PCT napoveduje novo zapiranje družbe, čeprav si ga nihče ne želi. Če se krivulja okužb ne bo spremenila oziroma če bo v bolnišnicah zasedenih od 160 do 180 postelj v enotah intenzivne terapije, bo vladi predlagal vsaj delno zaprtje družbe, je obljubil.

Kljub nezakonitosti, ukrepi nič manj nujni

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je pojasnila, da so države z dobro precepljenostjo številne ukrepe lahko opustile. Številni ukrepi so bili v zadnjih tednih predstavljeni, kot da nimajo zakonske podlage in zaradi tega niso potrebni, je dejala. Poudarja, da to, da ukrepi nimajo zakonske podlage, ne pomeni, da niso strokovno upravičeni. »Ne moremo imeti vseh stvari vedno zapisanih v zakonu,« je poudarila in pozvala ljudi, naj se držijo ukrepov, četudi niso zakonsko predpisani, temveč le priporočeni.

image_alt
Zaostreni ukrepi začnejo veljati z novembrom

Svetovalna skupina bo razmislila še o dodatnih ukrepih. Logarjeva je omenila omejevanje delovnega časa lokalov in uvedbo obveznega testiranja v šolstvu.

Kot glavnega krivca za epidemiološke razmer je nevedla študentske zabave, na katerih ne pregledujejo pogojev PCT in poudarila, da tudi mladi in zdravi lahko hudo zbolevajo ali imajo kljub preboleli blagi obliki bolezni dolgoročne posledice. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine