Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sindikat policistov želi neodvisno preiskavo ukazov policistom

Sindikat policistov izpostavlja vprašanje, ali je vodstvo Policije policistom odrejalo nepristranska, strokovno utemeljena in zakonita navodila.
Sindikat izpostavlja tudi vprašanje, ali ​je vodstvo Policije sploh ravnalo v skladu s taktiko in metodiko dela. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Sindikat izpostavlja tudi vprašanje, ali ​je vodstvo Policije sploh ravnalo v skladu s taktiko in metodiko dela. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V. U.
6. 10. 2021 | 21:57
7. 10. 2021 | 08:38
2:18
Po dnevu, v katerem so izredne razmere v prestolnici in ravnanje policije sprožili mnoge odzive in vprašanja, se je oglasil Sindikat policistov Slovenije. V izjavi za javnost, ki jo podpisuje predsednik sindikata Kristjan Mlekuš, kot neizogibno potrebno predlagajo neodvisno preiskavo ukrepov vodstva Policije.

image_alt
Solzivec nad utrujenim mestom


Prepričani so, da bi bilo potrebno za odgovore na vse dileme, ki so izpostavljanje v javnosti, angažirati varuha človekovih pravic in njegove strokovne službe.

Za katera vprašanja in dileme gre? Sindikat izpostavlja vprašanja, ali je vodstvo Policije sploh ravnalo v skladu s taktiko in metodiko dela, ki je običajna pri vzdrževanju javnega reda in miru, in ali je zagotovilo ustrezen nivo varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin? Je policistkam in policistom odrejalo nepristranska, strokovno utemeljena in zakonita navodila in ukaze, tako glede uporabe pooblastil kot prisilnih sredstev?



Preiskavo pričakujejo na podlagi predhodnih političnih zahtev do vodstva Policije glede ostrejšega ukrepanja na javnih zbiranjih, udejanjanj zahtev najvišjih predstavnikov politične oblasti po menjavi vodstev posameznih enot, arogantnih in grozečih izjav najvišjih političnih predstavnikov glede svojih »pričakovanj« od vodstva Policije, dvomov predstavnika Policije Danijela Lorbeka o ukrepanju po zaključku policijskih intervencij in tudi dostopnega video materiala z družbenih omrežij in iz medijev.

Po prepričanju sindikata je za odgovore na vprašanje, ali so bili ukazi vodstva Policije oziroma operativnega štaba izdani zakonito, strokovno in taktno, potrebno ugotoviti dejansko stanje. Odgovore na vse dileme bi morala dati takojšnja neodvisna preiskava s strani varuha človekovih pravic in njegovih strokovnih služb. Vodstvo Policije pozivajo, da varuhu omogoči nemoteno izvedbo preiskave in vpogled v podatke ter dokumente.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine