Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Si bodo poslanci postavili kažipot?

Besedilo etičnega kodeksa pripravljeno, poslanskim skupinam poziv, naj ga sprejmejo.
Vodja delovne skupine za pripravo poslanskega etičnega kodeksa Igor Zorčič pričakuje odzive poslanskih skupin o predlogu dolgo pričakovanega dokumenta, po katerem bodo morali biti poslanci med drugim okoljsko ozaveščeni in primerno urejeni. FOTO: Uroš Hočevar
Vodja delovne skupine za pripravo poslanskega etičnega kodeksa Igor Zorčič pričakuje odzive poslanskih skupin o predlogu dolgo pričakovanega dokumenta, po katerem bodo morali biti poslanci med drugim okoljsko ozaveščeni in primerno urejeni. FOTO: Uroš Hočevar
15. 2. 2020 | 06:00
3:03
Ljubljana – Vodja delovne skupine za pripravo Igor Zorčič, ki vodi poslansko skupino SMC, do torka pričakuje odgovore poslanskih skupin, ali podpirajo predlog poslanskega etičnega kodeksa, o katerem poslanci razpravljajo že vse od leta 1993. Edino vprašanje, ki je po njegovih besedah ostalo odprto, se nanaša na naravo samega dokumenta in s tem povezanim postopkom sprejemanja.

»Kot vodja delovne skupine sem prepričan, da etika nima ne desnega ne levega predznaka in da so odveč strahovi, da so lahko etična pravila orodje za 'ožigosanje' ravnanja vsakokratne opozicije,« je poslanske skupine v dopisu nagovoril Igor Zorčič in v upanje na podporo dodal, da politika ni le ogledalo stanja in kulture duha v družbi, ampak ju tudi (so)ustvarja. Zato imajo volivci pravico pričakovati, da bodo javni funkcionarji in politiki pri svojem ravnanju sledili visokim etičnim pravilom in s tem izboljšali politično kulturo.

Čeprav na načelni ravni sprejetje etičnega kažipota podpira večina poslanskih skupin, z izjemo SNS – v delovni skupini pa ni sodelovala NSi –, je med njimi tudi nekaj pomislekov. Levici, na primer, se zdijo zaveze preveč splošne, poleg tega kodeks ne omenja zadev, ki so bile v tem mandatu že sporne, na primer nezdružljivosti funkcij, o čemer se je razpravljalo v primeru manjšinskega poslanca Ferenca Horvátha, ki še naprej ostaja predsednik madžarske narodnostne organizacije.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo
Sam etični kodeks ima namreč le deset členov in kot je v njem zapisano, ne posega v položaj in pravice poslancev, ki so določeni z ustavo, poslovnikom in zakoni. V njem pa je jasno zapisano, da poslanec varuje ugled Slovenije, državnega zbora in funkcije, da je lojalen ter vesten, pravičen in pošten. Ne sprejema nobenih plačil, daril in drugih ugodnosti ter ne sklepa poslov ali prejema storitev, ki bi lahko vplivale na njegove odločitve. Poslanec informacij, ki jih je pridobil pri opravljanju funkcije, ne uporablja za pridobivanje osebnih koristi. Prav tako mora biti okoljsko ozaveščen. Ravnati pa mora tudi tako, da ne moti dela, svojih kolegov in drugih udeležencev, da goji demokratičen dialog in ni žaljiv. Pri opravljanju svoje funkcije pa mora biti poslanec primerno urejen.

O kršitvi zapovedanega bo – če bodo besedilo etičnega kodeksa poslanci sprejeli – na predlog predsednika in treh podpredsednikov, od katerih je eden iz opozicijskih vrst, odločal kolegij predsednika državnega zbora na seji, zaprti za javnost. Sankcije v obliki javnih opominov pa bi izrekli le, če bi s tem soglašali vodje poslanskih skupin, katerih člani predstavljajo dve tretjini vseh poslancev v državnem zboru.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine