Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Šest vprašanj in odgovorov pred vrnitvijo v šolske klopi

Od kritičnih mest na šolskih poteh do eksperimentiranja z razširjenim programom.
Varne poti do šol so dosegljive na spletnem portalu <em>Načrti šolskih poti</em>. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Varne poti do šol so dosegljive na spletnem portalu <em>Načrti šolskih poti</em>. FOTO: Tomi Lombar/Delo
2. 9. 2019 | 06:00
2. 9. 2019 | 09:50
5:42
Ljubljana – Novo šolsko leto otrokom, še bolj pa njihovim staršem prinaša številne izzive. Šolski prag bo danes prvič prestopilo 20.840 prvošolcev. Marsikdo od njih bo ob sebi pogrešal starše, ki jim ni uspelo dobiti prostega dne, vendar bi se že v prihodnjem letu to lahko spremenilo. Medtem ko je letos pozornost usmerjena zlasti v zagotavljanje varnosti na njihovi poti k pouku.
 

Kako varen bo otrok na šolski poti?


Čeprav pristojne službe ne razpolagajo s seznamom nevarnih poti, javna agencija za varnost prometa odgovarja, da je predlanskim oblikovala spletni portal Načrti šolskih poti, ki nudi pregled nad njihovim urejanjem. Vsako leto ga dopolnjujejo; do zdaj so nanj naložili načrte za 173 šol ter 117 zemljevidov s priporočenimi potmi in izstopajočimi mesti, ki zahtevajo več pozornosti. Starši in otroci lahko pobude o pomanjkljivostih posredujejo predstavnikom šol in občin ter upravljavcem cest. Pripravili so tudi smernice za izdelavo učinkovitih načrtov šolskih poti.

Prvošolcem, izjemoma tudi starejšim, pripada brezplačen prevoz, če so od šole oddaljeni več kot štiri kilometre. Letos policisti posebno pozornost posvečajo spremstvu prvošolcev ter opremljenosti z rutkami in kresničkami. Z akcijo Začetek šolskega leta bodo od danes do 8. septembra nadzirali tudi kajenje v vozilih vpričo mladoletnikov.


Si starši obetajo prihranke?


Letos so ob starših prvošolcev nakupa učbenikov, delovnih zvezkov in drugih gradiv na ministrstvu za izobraževanje razbremenili še starše drugošolcev. V prihodnjem letu sledi še razbremenitev nakupa gradiv za tretji razred. Humanitarne organizacije so za socialno ogrožene čez poletje zbirale denar in potrebščine, od zvezkov do torb, starši pa lahko zanje, denimo na Karitasu, zaprosijo tudi med šolskim letom. V šolskem letu, ki se začenja, na ministrstvu zvišujejo sofinanciranje šole v naravi za štiri odstotke.
 

Kakšen bo režim po koncu pouka?


Na 144 šolah bodo tudi v novem letu nekoliko drugače kot doslej organizirali razširjeni program, kamor sodijo interesne dejavnosti in podaljšano bivanje. Že drugo leto bodo preizkušali koncept razširjenega programa, v katerega se otroci vključujejo prostovoljno. Znotraj tega bodo na 125 šolah omogočili dodatno gibanje in dejavnosti s področja zdravja. Prav tako bo drugo leto zapored potekalo poskusno uvajanje tujega jezika v obvezni program, zaradi česar bodo sedmošolci in prvošolci imeli dodatni dve uri pouka na teden.
 

Koliko delovnih sobot bo?


Predvidoma nič. Pristojno ministrstvo je namreč spremenilo pravilnik o šolskem koledarju. Prej je v primerih, ko se je teden pred ali po daljših praznikih začel ali končal z le enim delovnim dnem, minister določil ta dan kot prost, vendar so ga šolarji morali nadomeščati na drug delovni dan ali v soboto. Ker je to zapletalo izvedbo pouka, lahko minister odslej določi, da se takšnega dne ne nadomešča. To se bo, denimo, zgodilo v petek, 3. januarja, prihodnje leto.
 

Kako dolgo še bodo privilegirani starši, zaposleni v javnem sektorju?


Na ministrstvu za izobraževanje so pozvali vse delodajalce, naj omogočijo zaposlenim, da prvi dan v šolo pospremijo svoje prvošolce. Vrhovno sodišče je nedolgo tega odločilo, da je spremstvo prvošolca na prvi šolski dan neodložljiv opravek, pri katerem se pričakuje prisotnost staršev. Sodba se je nanašala na zaposlene v negospodarskih dejavnostih, a omogočanje izrednega dopusta – ta predvideva odsotnost in nadomestilo plače – vse bolj zahteva tudi zasebni sektor.

V sindikatu obrti in podjetništva so pred časom predlagali, da bi enako pravico zapisali tudi v njihovo kolektivno pogodbo, zdaj pa razpravo o tem zahtevajo tudi na ekonomsko-socialnem svetu. Pobudo vladi, naj spremeni zakon o delovnih razmerjih, s katerim bodo staršem omogočili dodaten dan plačane odsotnosti, so v petek poslali vladi. Levica pa je pripravila celo predlog zakona, ki ga je posredovala drugim strankam. Odzive pričakuje do petka in hkrati verjame, da bo ob letu osorej izenačitev vseh zaposlenih urejena.
 

Bodo učitelji jeseni stavkali?


Januarja so učiteljem, tako kot večini javnih uslužbencev, zvišali plačo, prvega novembra pa si lahko obetajo zvišanje za še en plačni razred. Že ta mesec si en razred obetajo še razredniki, zaradi česar morajo šole z njimi skleniti nove pogodbe o zaposlitvi.

Manj zadovoljni s svojim položajem so mobilni učitelji, to so učitelji, ki poučujejo na več lokacijah, bodisi na osnovnih šolah s prilagojenim programom bodisi v zavodih, kjer izvajajo dodatno strokovno pomoč za premagovanje primanjkljajev. Ker jim država po večletnih pozivih ni zagotovila povračila stroškov za uporabo lastnega avtomobila za službene namene, jim ni uredila napredovanj ter jih ni razbremenila, se člani sindikata vzgoje in izobraževanja med 27. avgustom in 6. septembrom odločajo o stavki. Če bo dovolj podpore, bo potekala 23. oktobra.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine