Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Šarca zapušča državni sekretar Roman Kirn

Odstopu naj bi botrovali osebni razlogi.
Roman Kirn FOTO: Jože Suhadolnik
Roman Kirn FOTO: Jože Suhadolnik
Ž. L.
28. 3. 2019 | 17:22
28. 3. 2019 | 18:18
2:45
Izkušeni 67-letni jugoslovanski in zatem slovenski diplomat Roman Kirn, med drugim veleposlanik v Washingtonu, vodja misije ZN, nazadnje ambasador v Haagu, je lani jeseni – dobro leto zatem, ko se je že upokojil – postal svetovalec za zunanjo politiko v kabinetu Marjana Šarca. Sedaj je premierju ponudil odstop in ta ga je že sprejel. Vlada se bo z njim seznanila v prihodnjih dneh, nato bodo predvidoma začeli iskati novo ime za ta poožaj. 

Kirn, ki je bil oster kritik Erjavčeve zunanje politike v času vlade Mira Cerarja, sedanjega zunanjega ministra, je še v decembrskem pogovoru za Sobotno prilogo med drugim dejal, da je Šarčeva vlada stvari zastavila drugače, svojo funkcijo pa je videl v bedenju nad tem, »da ima zunanja politika rep in glavo, da pluje v stabilni strateški smeri. To je popotnica, ki bo vnesla nekatere spremembe. Ena mojih glavnih nalog je, da moramo povečati zunanjepolitično usklajenost, ne moremo si privoščiti, da ima vsak svojo«.

Še zlasti je bil Kirn kritičen do slovenske nesposobnosti enakopravnega razpravljanja za evropsko mizo: »Žal mi je, da v petindvajsetih letih nismo znali gnesti in graditi zavedanja, da naš glas šteje, da je mogoče sodelovati pri oblikovanju politik, da so potrebni državniško obnašanje, osebna motiviranost in zavedanje, da nekaj prispevaš – in konec koncev tudi samo zavedanje, da moraš biti zraven. Saj vidite, naša hiba je bila, upam, da se bo popravila, frekventnost sodelovanja članov naše vlade na razpravah v EU«.

V Šarčevem kabinetu so zatrdili, da Kirnov odstop ni posledica kakšnega spora med državnim sekretarjem in premierjem, ampak naj bi šlo za osebno odločitev Kirna, premier pa to odločitev spoštuje. Vlada se bo s Kirnovim odstopom seznanila na dopisni seji v prihodnjih dneh.

Kirn za zdaj ne želi komentirati svoje odločitve, to naj bi storil, ko bo zadeva postala uradna. Medtem pa spletni portal Siol navaja, da naj bi Kirn po neuradnih informacijah odstopil zaradi nesoglasij z drugimi svetovalci v Šarčevem kabinetu, zlasti z državnim sekretarjem Igorjem Mallyjem, ki naj bi bil eden tistih, ki so Šarcu svetovali, naj ne nagovori Evropskega parlamenta v Strasbourgu, zaradi česar je bil premier deležen številnih in ostrih kritik.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine