Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Izbris samozaposlenih v kulturi tudi brez strokovne komisije

Kulturno ministrstvo: Odločbo o izbrisu lahko na lastno željo podpiše minister, tudi če so za izdajanje tovrstnih odločb pooblaščeni drugi javni uslužbenci.
»Več kot očitno je, da je moj izbris samo ustrahovanje vseh državljanov, ki bi si upali na glas izraziti svoje mnenje,« ostaja prepričan Zlatan Čordić Zlatko. FOTO: Voranc Vogel
»Več kot očitno je, da je moj izbris samo ustrahovanje vseh državljanov, ki bi si upali na glas izraziti svoje mnenje,« ostaja prepričan Zlatan Čordić Zlatko. FOTO: Voranc Vogel
STA, V. U.
4. 12. 2020 | 16:54
4. 12. 2020 | 17:12
3:02
Z ministrstva za kulturo, katerega fasado na Maistrovi ulici so ponoči poškodovali vandali, so glede odmevnega predčasnega izbrisa raperja Zlatana Čordića - Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi izajvili, da 88. člen Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Zujik) določa, da se samozaposleni »lahko kadarkoli po uradni dolžnosti izbriše iz razvida«, če na ministrstvu ugotovijo, da več ne izpolnjuje pogojev. Postopek izbrisa v uredbi o samozaposlenih niti ni podrobno urejen, so prepričani.

Nadalje so na ministrstvu za kulturo za STA navedli najpogostejše razloge, »da se samozaposlenim status ne podaljša«. Ti so po zapisu: redna zaposlitev, opravljanje drugih dejavnosti, ki se ne vodijo kot dejavnosti na področju kulture, preseganje dohodkovnega cenzusa in neizpolnjevanje vpisnih pogojev.

image_alt
Zlatko pristal med izbrisanimi


Dodali so, da postopek izbrisa v uredbi o samozaposlenih v kulturi ni podrobno urejen. »Je pa bistvena razlika med obema postopkoma po Zujiku ta, da glede vpisa v razvid odloča minister s pomočjo strokovne komisije, pri izbrisu po uradni dolžnosti pa odloča ministrstvo, pri čemer odločbo o izbrisu lahko na lastno željo podpiše tudi minister le kot predstojnik organa, tudi če so za izdajanje tovrstnih odločb v organu pooblaščeni drugi javni uslužbenci.« Dodali so, da je lahko razlog za izbris iz razvida po uradni dolžnosti »posameznikova usposobljenost za opravljanje dejavnosti na področju kulture«.
 

Ministrstvo brez podrobnih meril, celo brez seznama izbrisanih


»Podrobnih meril za izvajanje navedenega pogoja, razen proste presoje na podlagi življenjepisa, bibliografije in objav v strokovni literaturi, ministrstvo nima. V tem pogledu je zelo širok okvir diskrecijske pravice organa, ki odloča o izbrisu. Glede na to je lahko glavni razlog izbrisa tudi posameznikovo javno delovanje in aktivnosti, ki bistveno odstopajo od razlogov, ki bi morali izkazovati njegovo izpolnjevanje strokovne usposobljenosti za delovanje na določenem področju kulture,« so še zapisali na ministrstvu.

Na vprašanje STA, koliko samozaposlenih so doslej predčasno izbrisali iz razvida, so odgovorili: »Seznama izbrisanih ne vodimo, saj je trenuten register še arhaičen in ne beleži izbrisov. Ko je enkrat oseba, ki je bila samozaposlena v kulturi, izbrisana iz sistema, je razvid več ne beleži. Takšnih primerov je na leto okrog deset. Beležimo pa le register zavrnitev. Razvid samozaposlenih v kulturi se bo v kratkem tehnološko posodobil.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine