Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Rojeva se velika sredinska stranka

Združitev treh liberalnih strank v LDS 2.0 je le še tehnični postopek, saj politična volja že dolgo ni vprašljiva.
Stranki SAB in LMŠ se bosta pridružili Gibanju Svoboda, Alenka Bratušek in Marjan Šarec pa bosta postala člana sveta združene stranke. Foto: Leon Vidic in Jože Suhadolnik/Delo
Stranki SAB in LMŠ se bosta pridružili Gibanju Svoboda, Alenka Bratušek in Marjan Šarec pa bosta postala člana sveta združene stranke. Foto: Leon Vidic in Jože Suhadolnik/Delo
25. 5. 2022 | 05:00
5:33

V nadaljevanju preberite:

Čeprav je prioriteta postavitev nove vlade Roberta Goloba, se hkrati s tem izvaja postopek pripojitve iz državnega zbora izpadlih liberalnih strank LMŠ in SAB k stranki Gibanje Svoboda. Formalnopravno naj bi novo združeno stranko, ki bo pravna naslednica LMŠ in SAB, dobili sredi junija, skupni združitveni kongres pa po zakonu o strankah ni potreben. Kljub temu za september načrtujejo združitveni dogodek, ki bi združeni stranki dal nov zalet pred jesenskimi lokalnimi volitvami.

Postopki pridruževanja in združevanja potekajo v vsaki stranki posebej. Svet stranke LMŠ je prejšnji teden sprejel sklep, da bo o pripojitvi LMŠ h Gibanju Svoboda odločal zbor članov stranke. Člani stranke naj bi se o pridružitvi Gibanju Svobode izrekli 8. ali 9. junija, končni datum pa še ni določen. Postopek pripojitve na strani LMŠ vodi nekdanji vodja poslanske skupine Brane Golubović, ki se mu obeta položaj v kabinetu predsednika vlade, predsednik kmalu ugasle LMŠ Marjan Šarec pa je kandidat za obrambnega ministra.

Tudi v SAB izvajajo postopke za združevanje socialnoliberalnih strank, predsednica stranke Alenka Bratušek pa mora sklicati kongres stranke. Dogovor med predsedniki vseh treh strank, ki se združujejo, je, da kongresi in zbor strank potekajo v istem tednu sredi junija, ko bo vlada Roberta Goloba že potrjena.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine