Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Robotske operacije paradni konj celjske bolnišnice

Prvi v Sloveniji so pred 13 leti začeli operirati z robotom, za sabo imajo že 3000 operacij. Napovedujejo nakup novega robota.
Robotske operacije so za paciente manj invazivne, manj je zapletov, hitreje se vrnejo na delo. Foto Splošna bolnišnica Celje
Robotske operacije so za paciente manj invazivne, manj je zapletov, hitreje se vrnejo na delo. Foto Splošna bolnišnica Celje
29. 9. 2023 | 05:00
8:30

V nadaljevanju preberite:

Specialist urologije Sandi Poteko iz Splošne bolnišnice Celje (SBC) je pred trinajstimi leti opravil prvo robotsko asistirano operacijo prostate v celjski bolnišnici in Sloveniji nasploh.

Naša največja regionalna bolnišnica je bila osem let edina izvajalka robotskih operacij v državi, nato so tovrstne operacije začeli izvajati tudi v UKC Ljubljana. Do danes so v Celju opravili že več kot 3000 robotskih operacij, napovedujejo pa tudi nakup novega robota.

Celjska bolnišnica je svojega prvega robota kupila leta 2010, le deset let po tem, ko je robotska kirurgija začela vstopati v operacijske dvorane. Na svetu deluje 7500 robotskih sistemov da Vinci, od tega jih je 20 odstotkov v Evropi. Sistemi so povezani, proizvajalec jih ves čas nadzoruje. Rezultati kažejo, da se v Celju postavljajo ob bok uveljavljenim robotskim centrom po svetu, hkrati pa je letna izkoriščenost celjskega robota med najvišjimi, opravijo več posegov od evropskega in svetovnega povprečja.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine