Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Rezultati referendumskega trojčka ostajajo nespremenjeni

Tudi po prejetih glasovih iz tujine so se volivci o referendumskih vprašanjih večinsko izrekli za.
Tudi glasovnice, prejete iz tujine, niso spremenile rezultata. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Tudi glasovnice, prejete iz tujine, niso spremenile rezultata. FOTO: Voranc Vogel/Delo
STA
22. 6. 2024 | 08:30
22. 6. 2024 | 08:50
3:58

Po prištetih glasovih iz tujine in po pošti iz Slovenije rezultati glasovanja na posvetovalnem referendumskem trojčku ostajajo nespremenjeni. Na posvetovalnih referendumih o prostovoljnem končanju življenja, preferenčnem glasu in legalizaciji konoplje za medicinske namene ter za osebno rabo so se volivci večinsko izrekli za.

Državna volilna komisija (DVK) in okrajne volilne komisije so namreč v tednih po glasovanju ugotavljale še izid glasovanja volivcev iz tujine in po pošti iz Slovenije.

Glede na rezultate glasov po pošti iz Slovenije se sicer volivci, ki so glasovali na ta način, niso večinsko izrekli za pri vseh štirih referendumskih vprašanjih, a kljub temu ti glasovi niso spremenili izidov glasovanja 9. junija.

Pri vprašanju o ureditvi pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je za glasovalo 47,89 odstotka volivcev, proti pa 52,11 odstotka volivcev, ki so glasovali po pošti. Za uvedbo preferenčnega glasu na volitvah v DZ se je izreklo 73,45 odstotka volivcev, proti pa 26,55 odstotka. Gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene je podprlo 65,80 odstotka tistih, ki so glasovali po pošti, proti jih je bilo 34,20 odstotka. Proti legalizaciji konoplje za osebno rabo je glasovalo 56,21 odstotka, za pa 43,79 odstotka tistih, ki so glasovali po pošti iz Slovenije.

Na končni izid referendumskih glasovanj pa prav tako niso vplivali glasovi iz tujine.

Pri vprašanju o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je za glasovalo 76,15 odstotka volivcev, proti pa 23,85 odstotka volivcev, ki so glasovali po pošti. Za uvedbo preferenčnega glasu na volitvah v DZ se je izreklo 87,33 odstotka volivcev, proti pa 12,67 odstotka. Gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene je podprlo 87,09 odstotka tistih, ki so glasovali po pošti, proti jih je bilo 12,91 odstotka. Proti legalizaciji konoplje za osebno rabo je glasovalo 29,12 odstotka, za pa 70,88 odstotka tistih, ki so glasovali po pošti iz Slovenije.

Pri vprašanju o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je za glasovalo 76,15 odstotka, proti pa 23,85 odstotka volivcev, ki so glasovali iz tujine. Za uvedbo preferenčnega glasu na volitvah v DZ se jih je izreklo 87,33 odstotka, proti pa 12,67 odstotka. Gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene je podprlo 87,09 odstotka tistih, ki so glasovali iz tujine, proti jih je bilo 12,91 odstotka. Proti legalizaciji konoplje za osebno rabo je glasovalo 29,12 odstotka, za pa 70,88 odstotka tistih, ki so glasovali iz tujine.

Končne rezultate bo DVK uradno predvidoma potrjevala na seji v četrtek.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine