Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Rdeči salonarji ne zadoščajo več

Kakšno (p)ostaja bistvo 8. marca in kako ga je, glede na vojne, posilstva, omejevanje pravic do splava, primerno obeleževati?
Ženske naj bi vsaj na papirju imele enake možnosti kot moški, pa na številnih področjih ni tako. Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ženske naj bi vsaj na papirju imele enake možnosti kot moški, pa na številnih področjih ni tako. Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel/Delo
8. 3. 2024 | 05:00
8. 3. 2024 | 10:42
8:47

V nadaljevanju preberite:

V Sloveniji je od 90 poslancev v parlamentu 35 žensk, v 212 občinah 29 županj. V upravah največjih slovenskih delniških družb je 27 odstotkov žensk. Kar 73 odstotkov prebivalk Slovenije meni, da imajo ženske manjše možnosti pri zaposlovanju in karieri kot moški. Plačna vrzel se odraža v visoki stopnji revščine med starejšimi ženskami. Delež žensk, ki so žrtve psihičnega ali fizičnega nasilja, narašča iz leta v leto. V Sloveniji znaša ta delež 20 odstotkov, štiri več, kot je evropsko povprečje. Ženske naj bi vsaj na papirju imele enake možnosti kot moški, pa na številnih področjih ni tako.

A kako v zahodnem razvitem svetu razpravljati o predsodkih, enakopravnosti med spoloma, obveznih kvotah, tudi pravici do splava, ko pa so ženske ponekod ne le povsem brez pravic, temveč jih ubijajo, stradajo, uporabljajo kot vojno orožje in posiljujejo? V Gazi okoli 700.000 žensk med menstrualnimi cikli nima ustreznega dostopa do osnovnih higienskih izdelkov, nekatere si pomagajo z majhnimi koščki šotorov, ki jih uporabijo namesto vložkov. Nosečnice so prisiljene rojevati brez anestezije, tako opravljajo ponekod tudi carske reze.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine