Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Proslave bodo letos virtualne

Danes je dan Rudolfa Maistra; praznik pa bo letos zaradi epidemije minil brez posebnih slovesnosti.
General Rudolf Maister (1874–1934) sodi med najopaznejše slovenske osebnosti 20. stoletja. Na fotografiji je spomenik v Ljutomeru. FOTO: Tadej Regent/Delo
General Rudolf Maister (1874–1934) sodi med najopaznejše slovenske osebnosti 20. stoletja. Na fotografiji je spomenik v Ljutomeru. FOTO: Tadej Regent/Delo
D. Vi.
23. 11. 2020 | 06:51
23. 11. 2020 | 06:51
2:03
Ljubljana – Danes praznujemo državni praznik dan Rudolfa Maistra, s katerim se spominjamo 23. novembra 1918, ko je general Maister s svojimi borci v samostojni vojaški akciji v Mariboru razorožil nemško vojsko in tako utrdil slovensko politično oblast v mestu. Letos bo praznik zaradi epidemije minil brez posebnih slovesnosti.

Predsednik Borut Pahor običajno praznik počasti z dnevom odprtih vrat, zaradi letošnjih razmer pa bo tokrat državljane iz predsedniške palače nagovoril s predsednico Zveze društev general Maister Lučko Lazarev Šerbec. Zaradi velikega zanimanja so v uradu predsednika za vse, ki si želijo ogledati prostore palače, pripravili virtualni sprehod po protokolarnih in delovnih prostorih, ki je objavljen na njihovi spletni strani.

V Kamniku, kjer se je Maister rodil, bodo praznik danes popoldne zaznamovali s spletnim nagovorom župana Mateja Slaparja, hkrati pa bodo na daljavo podelili občinska priznanja, ki jim jih ni uspelo podeliti marca.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Tudi Mariborčane bo župan Saša Arsenovič skupaj Lazarev Šerbčevo nagovoril po spletu, in sicer na občinskem facebook profilu.

Tudi letos se bodo praznika spomnili na Ravnah na Koroškem, seveda pa brez proslave in tradicionalnega jesenskega pohoda po Malgajevi poti. Organizatorji ljudi vabijo, da se samostojno sprehodijo po omenjeni poti ter obiščejo spomenik Franja Malgaja na Dobrijah ali spominske plošče Andreja Oseta na Tolstem vrhu.

Dan Rudolfa Maistra je slovenski državni praznik od leta 2005, ni pa dela prost dan. Običajno v tem času poteka več prireditev, na katerih se spomnijo še, da je bil Maister s pesniškim imenom Vojanov tudi umetnik in bibliofil.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine