Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Preventivni ukrepi v domovih niso zajezili novih okužb

Iz domov za starejše prihajajo tudi obtožbe o neenakopravnem dostopu do zdravljenja. Na pobudo o začasnem prevzemu svojcev pičel odziv.
V šmarskem domu je število okuženih, tako stanovalcev kot zaposlenih, včeraj zraslo na 131, kar je 12 več kot v nedeljo. FOTO: Špela Kuralt/Delo
V šmarskem domu je število okuženih, tako stanovalcev kot zaposlenih, včeraj zraslo na 131, kar je 12 več kot v nedeljo. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Vojko Urbančič, STA
7. 4. 2020 | 14:38
7. 4. 2020 | 19:56
8:42
Okužbe v slovenskih domovih upokojencev se kljub preventivnim ukrepom in vladnim novinarskim konferencam, na katerih poslušamo, da so ravno ti domovi z najranljivejšo skupino ljudi odločilna točka, na kateri bomo bitko s covidom-19 bodisi dobili bodisi izgubili, še vedno širijo. Največ evidentiranih okužb je še vedno v Šmarju pri Jelšah, Metliki in Ljutomeru.

V šmarskem domu je število okuženih, tako stanovalcev kot zaposlenih, včeraj zraslo na 131, kar je 12 več kot v nedeljo. Stanje večine okuženih je kljub številnim pridruženim obolenjem stabilno, trije stanovalci pa so se že vrnili iz celjske bolnišnice.



Kot je danes sporočila direktorica šmarskega doma Gordana Drimel, bodo 31 stanovalcem, ki ne kažejo več znakov okužbe, v treh dneh ponovno odvzeli brise. Prav tako se v delovni proces vrača prva okužena oseba med zaposlenimi.

Za zdravstveno stanje stanovalcev doma skrbi zdravniška ekipa Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah in osebno ali prek telefona specialisti iz celjske bolnišnice. V delovni proces so se v pomoč zaposlenim pridružili tudi zdravstveni delavci regionalnih zdravstvenih zavodov, prostovoljci, študenti in šmarska civilna zaščita.

Svojce stanovalcev po zagotovilih Drimlove redno obveščajo o stanju njihovih bližnjih. Prav tako se dnevno vzpostavljajo komunikacijske poti, da se stanovalci lahko pogovarjajo prek video in klicnih pogovorov.

V prihodnjih dneh bodo izvedli tudi čiščenje in razkuževanje prostorov, vzpostavili bodo ločene prostorske cone, oblikovali covid ekipe, oskrbovance pa razdelili glede na to, ali so okuženi z novim koronavirusom ali ne. Pomoč pri premeščanju opreme in dezinfekciji bodo nudili gasilci prostovoljnih gasilskih društev Celje in Steklarna Rogaška, so sporočili iz štaba Civilne zaščite zahodne Štajerske.

V šmarski občini je bilo sicer včeraj z novim koronavirusom skupno okuženih 143 oseb, kar je šest več kot dan prej.



FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Nova okužba v domu v Naklem


V domu starejših občanov v Naklem je že kazalo, da so uspešno preprečili širitev okužb z novim koronavirusom. Vendar so 12 dni po prvi okužbi stanovalca ugotovili okužbo še drugega stanovalca. Ta je bil sicer v izolaciji, zato ocenjujejo, da ni nevarnosti, da bi se lahko okužili tudi drugi oskrbovanci.

Kot je danes prek spletnih strani Doma starejših občanov Preddvor pojasnilo vodstvo doma, so v enoti v Naklem potrdili drugo okužbo s covidom-19. Prvo okužbo pri stanovalcu so v nakelskem domu odkrili že 26. marca. Tedaj so odkrili tudi okužbo pri eni zaposleni in pri enem zunanjem sodelavcu.

Okuženega stanovalca so tedaj takoj premestili v izolacijo, kjer ni prihajal v stik z drugimi. Prav tako so preventivno prestavili v izolacijo še dva stanovalca, ki sta bila v stiku z okuženimi. Testiranja pri teh in pri drugih niso pokazala okužbe, v ponedeljek pa so se pri enem od njiju razvili znaki okužbe s covidom-19.

Kot je pojasnil nakelski župan Ivan Meglič, so stanovalca odpeljali na Kliniko Golnik, kjer je od četrtka tudi prvi okuženi oskrbovanec njihovega doma, testiranje pa je pokazalo, da je pozitiven na okužbo z novim koronavirusom. »Tako se nam žal po 12 dneh zadeva ponavlja,« je dodal Meglič in pojasnil, da so nameravali izolacijo že zaključiti, zdaj pa se začenja tako rekoč od začetka, tako da bodo potencialni nosilci virusa ostali v izolaciji.



Skupno število okuženih v Domu starejših občanov v Ljutomeru je 49, od tega 44 stanovalcev in pet zaposlenih. FOTO: Sobotainfo
Skupno število okuženih v Domu starejših občanov v Ljutomeru je 49, od tega 44 stanovalcev in pet zaposlenih. FOTO: Sobotainfo

 

V ljutomerskem domu pet novih okužb


Včeraj so v domu starejših občanov Ljutomer DSO zaradi suma okužbe z novim koronavirusom testirali 15 ljudi, pozitivnih je bilo pet. Skupno število okuženih v DSO je 49, od tega 44 stanovalcev in pet zaposlenih. Z občine pa so zjutraj poslali sporočilo, da računajo na pomoč, ki jim jo je v ponedeljek obljubil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Trije, pri katerih je bil test pozitiven, so bili testirani že drugič in so bili ob prvem brisu negativni, dva pozitivna pa izhajata iz prvih krogov stikov. Pozitiven je tudi en zaposleni.

Občina je ministra Ciglerja Kralja seznanila s težavami, minister pa jim je, kot so spomnili v sporočilu, zaradi izjemne obremenjenosti in bojazni pred izgorelostjo obljubil pomoč pri zagotovitvi zdravstvenega kadra za potrebe DSO iz Pomurja ali od drugod. Prav tako pri preskrbi z zaščitno opremo, maskami in oblekami za zaposlene v ljutomerskem zdravstvenem domu, saj brez nje ne morejo varno skrbeti za občane.

Minister je napovedal tudi strokovno podporo ter podporo s hrano tistim zaposlenim v DSO in zdravstvenem domu, ki se po delu ne vračajo domov, ampak začasno bivajo drugje, da ne bi okužili družinskih članov.

Na občini so še zapisali, da so na sestanku opozorili na tveganje zaradi možnosti širitve okužbe, ker hrano iz DSO vozijo v Bioterme Mala Nedelja, kjer je 16 varovancev doma, vendar so stroka in minister pojasnili, da je tako v redu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine