Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Klakočar Zupančičeva želi spremeniti poslovnik DZ

Poslovnik DZ naj bi spremenili tako, da bi bilo namerno zavlačevanje postopkov v DZ z zahtevami za referendum neučinkovito.
Urška Klakočar Zupančič predlaga nujno sejo komisije za poslovnik. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Urška Klakočar Zupančič predlaga nujno sejo komisije za poslovnik. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
STA
7. 6. 2024 | 19:05
7. 6. 2024 | 19:10
2:05

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je vložila predlog za sklic nujne seje komisije DZ za poslovnik, na kateri bi govorili o domnevni zlorabi instituta posvetovalnega referenduma. Ocenjuje namreč, da so v SDS predlog za razpis posvetovalnega referenduma glede priznanja Palestine večkrat vložili zato, da bi DZ preprečili priznati to državo.

Klakočar Zupančič komisiji za poslovnik predlaga sprejem enega sklepa. V primeru njegovega sprejetja bi komisija na delovno skupino, ki deluje pri komisiji, naslovila pobudo, da pripravi predlog normativnih sprememb poslovnika DZ.

Gre za spremembe, ki bi učinkovito naslovile ureditev v 184., 185. in 186. členu poslovnika z namenom preprečevanja zlorabe instituta referenduma za zavlačevanje postopkov v DZ in napačne razlage predvsem 184. člena poslovnika. In sicer tako, da se bodo povsem jasno in nedvoumno določili ustrezni roki in namen teh rokov ali pa se jih bo bodisi celo odpravilo, je predsednica DZ zapisala v predlog za sklic nujne seje.

DZ je v torek na izredni seji podprl sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. Priznanje pa je spremljalo proceduralno preigravanje in medsebojno obtoževanje koalicije in opozicije. SDS je namreč tik pred začetkom seje umaknila predlog za posvetovalni referendum o priznanju Palestine, ki ga je vložila v ponedeljek. Nato je med sejo vložila nov predlog za posvetovalni referendum.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine