Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Vrhunec praznik terana in pršuta bo v nedeljo, obetajo si do 7000 obiskovalcev

Praznik terana in pršuta je najstarejša etnološka prireditev na Krasu. Vrhunec prireditve v nedeljo s povorko kmečkih voz in predstavitvijo kraljice terana.
Praznik terana in pršuta je najstarejša etnološka prireditev na Krasu. FOTO: Jure Eržen/Delo
Praznik terana in pršuta je najstarejša etnološka prireditev na Krasu. FOTO: Jure Eržen/Delo
9. 8. 2024 | 06:00
9. 8. 2024 | 11:26
5:14

V nadaljevanju preberite:

Praznik terana in pršuta je najstarejša etnološka prireditev na Krasu; letošnja je 52. po vrsti. Organizacijo je spet prevzela Krajevna skupnost Dutovlje, kjer si v nedeljo, ko bo vrhunec večdnevnega dogajanja, obetajo do 7000 obiskovalcev.

»Tradicija praznika sega v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je pobudo zanj dala vinarska zadruga Vinakras, zdaj je to ena večjih prireditev na Primorskem,« pravi predstavnik organizatorja Aljaž Gec. Dogajanje se je začelo minulo soboto v sežanskem Kosovelovem domu, in v tednu dni so se zvrstili številni gastronomski in spremljevalnimi dogodki – tudi na grajskem dvorišču v Štanjelu ter na Turkovi domačiji v Šepuljah in Bunčetovi domačiji v Dutovljah.

Srce praznika pa bo v nedeljo v Dutovljah, ko bo na ogled povorka kmečkih voz, med katerimi bodo tudi kočije z vinskimi kraljicami in kraška pihalna godba. Organizirali bodo tudi tradicionalno tekmovanje v vleki vrvi, podelili bodo priznanja pridelovalcem terana in razglasili novo kraljico terana. Dogajanja se bo udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić. Zvečer bo sledil glasbeni program. Vstopnina znaša 13 evrov.

Kako se razvija turizem na Krasu? Kaj prinaša nov turistični vodnik?

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine