Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Goriškemu zgledu sledi tudi čezmejni Kras

Namero za ustanovitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Kras-Carso je podpisalo 17 županov.
Kras, ki se razteza čez Slovenijo in Italijo, nudi številne priložnosti za skupno razvojno sodelovanje. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Kras, ki se razteza čez Slovenijo in Italijo, nudi številne priložnosti za skupno razvojno sodelovanje. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
11. 3. 2024 | 21:54
5:07

V nadaljevanju preberite:

V Trstu so danes župani 17 obmejnih občin podpisali pismo o nameri za ustanovitev Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) Kras-Carso.

S tem želijo slediti pozitivni praksi Nove Gorice, Gorice in Šempetra-Vrtojbe, ki so pred 14 leti ustanovile EZTS GO, in kar je pozneje privedlo tudi do projekta Evropske prestolnice kulture (EPK) 2025. Med cilji nove povezave je tudi zavarovanje Krasa v okviru Unesca. Sedež bo predvidoma v Lipici.

Dogodka v Trstu so se udeležili tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon in minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek ter deželni odbornik Furlanije - Julijske krajine (FJK) za lokalno samoupravo in manjšinske jezike Pierpaolo Roberti. Podpisniki pisma o nameri pa so bili župani občin Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Miren - Kostanjevica in Sežana na slovenski strani ter Trst, Milje, Devin - Nabrežina, Dolina, Repentabor, Zgonik, Ronke, Zagraj, Sovodnje ob Soči, Foljan - Redipulja, Tržič in Doberdob na italijanski strani državne meje. Hkrati pa gre tudi za čezmejno povezovanje slovenskega narodnega prostora.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine