Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Potrjen sklep o nedopustnosti referenduma, Levica ga bo izpodbijala

Referendum o noveli zakona o izvrševanju proračuna po odločitvi večine v državnem zboru ni dopusten. Levica že napovedala odhod na ustavno sodišče.
Poslanci so s 46 glasovi za in 31 glasovi proti na seji potrdili sklep o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o noveli zakona o izvrševanju proračuna za leti 2021 in 2022, ki investicije v vojsko izvzema iz omejitev pri prevzemanju obveznosti v breme proračuna. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Poslanci so s 46 glasovi za in 31 glasovi proti na seji potrdili sklep o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o noveli zakona o izvrševanju proračuna za leti 2021 in 2022, ki investicije v vojsko izvzema iz omejitev pri prevzemanju obveznosti v breme proračuna. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
13. 4. 2021 | 23:30
14. 4. 2021 | 08:28
2:55
Poslanci SDS, NSi, SMC, Desusa, SNS in manjšinska poslanca so pritrdili vladi, da proti noveli zakona o izvrševanju proračuna (ZIPRS), ki investicije v vojsko izvzema iz omejitev pri prevzemanju obveznosti v breme proračuna, ni dopustno razpisati referenduma, saj v skladu z 90. členom ustave referenduma med drugim ni dopustno razpisati tudi o zakonu, ki se sprejema za izvrševanje državnega proračuna.

A v tem primeru po mnenju Levice ne gre za zakon o izvrševanju proračunov, ampak le obvod ustavnega sodišča. Skoraj enak cilj namreč že zasleduje zakon o investicijah v Slovensko vojsko, ki ga je ustavno sodišče januarja začasno zadržalo, dokler ne odloči o njegovi ustavnosti in dopustnosti referenduma o njem. »To, kar se danes obravnava, je podtaknjenec v novelo tega zakona, ki nima nobene zveze z izvajanjem proračunov,« je dejal koordinator Levice Luka Mesec in koaliciji v nadaljevanju očital, da bo pohodila ustavna načela, da si bo zagotovila možnost kupovanja orožja in vsega drugega v prihodnjih šestih letih.

Da gre za napad na ustavno sodišče, je ocenil poslanec SD Dejan Židan.

Opozicija je včeraj pri svojem nasprotovanju citirala tudi mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe, ki je med drugim izpostavila, da novela po vsebini res ne predstavlja zakona, od katerega bi bilo neposredno odvisno izvrševanje proračuna, saj ni bila sprejeta hkrati s proračunom ali njegovim rebalansom in s proračunom ne tvori neločljive celote, ki bi šele omogočala njegovo izvrševanje. »Za presojo ustavnosti predloga sklepa ne zadošča le izpolnitev formalnega kriterija (da gre za novelo zakona, ki ureja izvrševanje državnega proračuna, kar izhaja iz naslova zakona), ampak mora biti zakon po vsebini tak, da je izključitev referenduma ustavno dopustna. ZIPRS2122-A ni bil sprejet hkrati s proračunom ali njegovim rebalansom. To pomeni, da s proračunom ne tvori neločljive celote, ki bi šele omogočala njegovo izvrševanje in zaradi tega po vsebini ne predstavlja zakona, od katerega bi bilo neposredno odvisno izvrševanje proračuna oziroma nevtralne podlage, ki bi izvrševala vsebino, zajeto v rebalansu proračuna,« so med drugim zapisali v zakonodajno-pravni službi.

Že pred glasovanjem sta tako vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec kot koordinator Luka Mesec napovedala, da bodo sklep o nedopustnosti referenduma izpodbijali na ustavnem sodišču. »Vidimo se na ustavnem sodišču. Ureditev, ki omogoča tako izigravanje, pa bomo spremenili,« je poudaril Mesec.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine