Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kordiš ne bo izstopil: Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha

Poslanci Levice svojemu kolegu Mihi Kordišu izrekli nezaupnico zaradi njegove zlorabe položaja.
»Vzrok za umik poslanca iz omenjenih odborov je nezaupnica, ki mu jo izrekajo zgoraj navedeni poslanci zaradi njegove zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini, ki so se zgodile v času njegove večmesečne bolniške odsotnosti z delovnega mesta poslanca v državnem zboru,« so zapisali. FOTO: Črt Piksi/Delo
»Vzrok za umik poslanca iz omenjenih odborov je nezaupnica, ki mu jo izrekajo zgoraj navedeni poslanci zaradi njegove zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini, ki so se zgodile v času njegove večmesečne bolniške odsotnosti z delovnega mesta poslanca v državnem zboru,« so zapisali. FOTO: Črt Piksi/Delo
6. 2. 2024 | 12:50
6. 2. 2024 | 19:11
3:43

Poslanci Levice so »zaradi njegove zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini, ki so se zgodili v času njegove večmesečne bolniške odsotnosti z delovnega mesta poslanca v državnem zboru«, izrekli nezaupnico svojemu kolegu Mihi Kordišu in zato predlagali njegovo razrešitev s položaja predsednika odbora za delo, družino, socialne zadeve ter mest vseh drugih parlamentarnih delovnih teles.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je pojasnil, da je sodu izbilo dno Kordiševo ravnanje ob zaposlovanju v poslanski skupini, v kateri je želel imeti eno od kandidatk, ki pa jo je komisija pred tem zavrnila, ker ni izpolnjevala zaposlitvenih pogojev. »S svojim statusom poslanca je hotel to zaposlitev izsiliti,« je dejal Vatovec in navedel, da je tudi njemu osebno grozil s posledicami, če ne bo po njegovem. Več podrobnosti ni razkril, je pa ocenil, da bi bil smotrn tudi Kordišev odstop s poslanske funkcije, če bodo tudi širše v stranki ocenili, da njegovo delovanje ni skladno »z osnovnimi, tovariškimi izhodišči« stranke.

O zadevi so razpravljali tudi na svetu stranke prejšnji torek več ur, a po burni razpravi zadeva ni dobila pravega epiloga.

Poleg Vatovca želijo tudi drugi poslanci Levice, Tatjana Greif, Nataša Sukič in Milan Jakopovič, da Miha Kordiš čim prej zapusti poslansko skupino – izključiti pa ga skladno s poslovnikom državnega zbora ne morejo.

Vatovec je o tem tudi že obvestil Kordiša, ki pa je kljub temu dejal, da so ga poslanski kolegi presenetili in da je pričakoval še dodaten pogovor. Izstopiti pa iz poslanske skupine ne namerava niti po svojem prihodu z bolniškega dopusta – odsoten bo še kakšen mesec –, saj se namerava tudi v prihodnje boriti za programska izhodišča stranke in za to, da bodo dobili priložnost za zaposlitev strankarski kolegi, ki so večkrat prezrti. Spornim zaposlovalskim praksam so po njegovem mnenju podlegli drugi v stranki.

Sam omenjene očitke tako vidi le kot povod, pravi vzrok pa je, pravi, dosledno postavljanje za programska stališča stranke – proti poskusom rezanja socialnih transferjev, kupovanju orožja, kakršnega si ni privoščila niti Janševa vlada, in za nasprotovanje nadaljnji podpori Slovenije imperialistični vojni v Ukrajini.

Na vprašanje, kako si predstavlja prihodnje delovanje v poslanski skupini, je dejal: »Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha.«

Kordiš ne namerava izstopiti niti iz stranke, v kateri ima po zadnjem kongresu »njegovo« levo krilo večino v svetu in drugih organih, a po naših informacijah po zadnjem dogajanju tudi tam ne uživa več polne podpore – ne nazadnje sta bila tudi Greifova in Sukičeva del krila, ki se je sicer zavzemal za usmeritev stranke nazaj na levo –, ta pa gotovo ni nezanemarljiva. Kaj to pomeni za že razdeljeno stranko, tako še ni povsem jasno.

Namesto Kordiša naj bi odbora za delo, družino, socialne zadeve vodil Jakopovič.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine