Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Podpredsednik sveta romske skupnosti obiskal tri romska naselja

Cilj obiska je dokazati, da se je z Romi mogoče pogovarjati in najti rešitve za njihovo težave, je ob obisku za medije dejal Fatmir Bečiri.
Romi se bodo morali aktivneje vključevati v delo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Romi se bodo morali aktivneje vključevati v delo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
STA
7. 9. 2024 | 19:33
7. 9. 2024 | 19:37
4:01

Podpredsednik Sveta romske skupnosti RS Fatmir Bečiri je danes obiskal tri romska naselja v občini Ribnica. Svet romske skupnosti se je namreč nedavno vključil v reševanje spora med občino in tamkajšnjimi Romi. Cilj obiska je dokazati, da se je z Romi mogoče pogovarjati in najti rešitve za njihovo težave, je ob obisku za medije dejal Bečiri.

Najprej je Bečiri obiskal romsko naselje Otavice, kjer živijo tri romske družine, nato pa se je odpravil v romski naselji Goriča vas in Lepovče, ki sta dve največji romski naselji v občini.

image_alt
DZ sprejel priporočila za učinkovitost reševanja romskih vprašanj

Med obiskom je prisluhnil težavam, s katerimi se srečujejo Romi, hkrati pa jih skušal spodbuditi, da z občino vodijo dialog, da skupaj najdejo rešitve za njihove težave. V ta namen v Ribnici tudi ustanavljajo romsko organizacijo, ki se bo vključila v Zvezo Romov Slovenije, je povedal.

V svetu romske skupnosti glede reševanja romskih vprašanj v Ribnici pričakujejo, da bo z Romi vodila dialog in imela razumevanje na njihove težave. »Svoje pa morajo opraviti tudi Romi. Med drugim morajo imeti urejeno naselje, se prilagajati krajanom in, kar je najbolj pomembno, pošiljati otroke v vrtec in šolo,« je dejal. Romi se bodo morali tudi aktivneje vključevati v delo, pri čemer Bečiri računa tudi na pomoč občine.

Romi kritični do župana

Samo Pogorelc, novi župan občine Ribnica. FOTO: Mitja Ilc
Samo Pogorelc, novi župan občine Ribnica. FOTO: Mitja Ilc

V romskih naseljih Otavice in Goriča vas si Romi predvsem želijo, da bi jim občina zagotovila vodo, saj je ta, kot je dejal Amir Hudorovič iz romskega naselja Otavice, ključna pri vključevanju Romov v družbo. Pri tem je bil kritičen do župana Sama Pogorelca, ki da ima za to premalo posluha.

Pogorelc je v današnji izjavi nasprotno znova poudaril, da bo občina opravila svojo nalogo, da pa morajo tudi Romi izpolniti tisto, kar so se dogovorili na skupnem sestanku konec avgusta. Za Otavice so se po njegovih besedah dogovorili, da bodo Romi naročili geodeta, ki bo odmeril njihovo parcelo, hkrati pa se umaknili iz okoliških parcel, ki jih zasedajo in niso v njihovi lasti. Prav tako morajo Romi zagotoviti, da bodo njihovi otroci obiskovali vrtec in šolo, »zgoditi se mora tudi kakšna zaposlitev«. »Potem bo tudi občina pristopila k temu, kar je obljubila, in na parcelo napeljala vodovodni priključek,« je dejal. Vodovodni priključek bo sicer po besedah župana začasen, saj gre za kmetijsko parcelo, na kateri stalni priključki niso dovoljeni.

Za naselje Goriča vas pa občina po besedah župana že spreminja občinski prostorski načrt za njegovo legalizacijo. Ko bo to urejeno in ko se bodo tamkajšnji Romi vključili v integracijo, jim bo občina zagotovila tudi vodo. Pogoj pri tem sicer tudi je, da se naselje več ne širi nezakonito.

»Naselje bomo namreč urejali za obstoječe uporabnike in ne na zalogo,« je dejal. Če bo prihajalo do novih priseljevanj, do enega je po županovih besedah v zadnjem času že prišlo, potem bo občina dvignila roke in prepustila, da stvari ureja država.

Hudorovič je danes poudaril, da so v Otavicah že uresničili zahtevo občine, da naselje pospravijo, tudi otroke naj bi redno pošiljali v vrtec in šolo. Glede zaposlovanja pa je poudaril, da je težko, saj le redko kdo želi zaposliti Roma.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine