Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Podpis vseh pogodb še v tem mandatu

Ustavni sodniki odločili, da referenduma ne bo, zato lahko ministrstvo začne s 780-milijonskimi investicijami. Levica bo Mateju Toninu gledala pod prste.
Matej Tonin pritrjuje, da ga nabave skrbijo: »Zato od svojih sodelavcev zahtevam stoodstotno transparentnost, sledljivost postopkov, in da kjerkoli je možno, delamo po sistemu 'vlada vladi'.«  FOTO: Voranc Vogel/Delo
Matej Tonin pritrjuje, da ga nabave skrbijo: »Zato od svojih sodelavcev zahtevam stoodstotno transparentnost, sledljivost postopkov, in da kjerkoli je možno, delamo po sistemu 'vlada vladi'.«  FOTO: Voranc Vogel/Delo
16. 4. 2021 | 06:00
16. 4. 2021 | 09:04
4:13
Po tem, ko so ustavni sodniki s tesno večino petih glasov za in štirimi proti odločili, da je državni zbor s sklepom upravičeno izključil zakonodajni referendum o zakonu o investicijah v Slovensko vojsko, lahko na obrambnem ministrstvu začnejo 780-milijonov težko investicijo. »Vrata za modernizacijo Slovenske vojske so odprta,« je odločitev podprl obrambni minister Matej Tonin in napovedal, da bodo prva sredstva namenjena osebni opremi pripadnikov Slovenske vojske.

Še letos naj bi po pojasnilih ministrstva za obrambo podpisali pogodbe za dodatna vozila 4x4 – že naročena pričakujejo maja oziroma junija –, transportno letalo, glede na roke izvedbe javnih naročil pa načrtujejo tudi podpis pogodb za komunikacijsko-informacijske sisteme in prenove helikopterjev.

V Levici se ne strinjajo z odločitvijo ustavnega sodišča, a jo bodo spoštovali. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V Levici se ne strinjajo z odločitvijo ustavnega sodišča, a jo bodo spoštovali. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
»Po tem, ko tega zakona nismo mogli ustaviti, bomo zdaj v Levici naredili vse, da se sedanjih 780 milijonov evrov ne spremeni v milijardo in da to ne postane orožarski Teš 6,« se je včeraj odzval zavrnjeni pritožnik Luka Mesec, koordinator Levice, in navedel, da so na komisijo za nadzor javnih financ že včeraj naslovili zahtevo za pridobitev vseh dokumentov o nabavi vojaškega transportnega letala C-27J Spartan italijanskega proizvajalca Leonardo, pri katerem se je po Meščevih besedah cena v le nekaj mesecih zvišala s 50 na 72 milijonov evrov.

Ceno letala je italijanska stran že določila, pojasnjuje minister Tonin in dodaja, da pa pogovori še potekajo, koliko naših pilotov bodo usposobili, za koliko let bodo prevzeli vzdrževanje in koliko bo rezervnih delov. Od tega bo odvisna končna cena. »Ne delam tako, kot so moji predhodniki, ki so kupovali prazna oziroma neopremljena vozila, da se je znesek zdel nižji, potem pa so zaradi tega nastale težave,« še pravi in pojasnjuje, da po dokončni uskladitvi pogodbe sledi še ratifikacija slovenske in italijanske vlade. Kjerkoli je le mogoče, želijo po besedah ministra za obrambo delati po sistemu 'vlada vladi', saj tako država, ki je v tem primeru kupec, ne posluje neposredno s proizvajalcem obrambnih proizvodov ali storitev, temveč nakup blaga opravi pri državi, ki je v tem primeru prodajalec, in sicer iz zalog te vlade ali tako, da opremo sama nabavi za ta namen.
 

»90 odstotkov opreme prišlo po koncu mojega mandata«


Do konca svojega mandata, torej do sredine leta 2022, si obrambni minister želi podpisati pogodbe za vse investicije, ki so predvidene po tem zakonu za prihodnjih šest let, da se vlaganja ne bi ustavila, če njegov naslednik temu ne bi bil naklonjen. »Dobavni roki tovrstne opreme so tri, štiri ali celo pet let, in če pogodbe podpišem v svojem mandatu, bo 90 odstotkov opreme prišlo po koncu mojega mandata,« še pravi Tonin, čigar ključni argument, da gre za nujne investicije, so tako pritrdili tudi ustavni sodniki in zato pritrdili odločitvi državnega zbora, da referendum ni dopusten.

Investicije v Slovensko vojsko so po njihovem prepričanju tako nujne, saj sta njeni opremljenost in zmogljivost v takem stanju, da v primeru vojaške grožnje ali varnostne krize ne more zagotoviti zadovoljive obrambne sposobnosti države, kot tudi ne more pričakovano izpolnjevati mednarodnih obveznosti. Tega pa po mnenju peterice ustavnih sodnikov ne spreminja niti dejstvo, da je Slovenska vojska za delovanje v miru dokaj dobro pripravljena. »Gre očitno za to, da Slovenska vojska ne dosega minimalnih standardov opremljenosti, ker so se investicije vanjo v zadnjih letih bolj ali manj ustavile. Takšno stanje zahteva investicije v opremo,« so še ugotovili.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine