Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pod žarometom: Brane Dobnikar

Novi v. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.
Brane Dobnikar FOTO Roman Šipić/delo
Brane Dobnikar FOTO Roman Šipić/delo
20. 6. 2018 | 10:00
20. 6. 2018 | 11:57
4:05
Postal je v. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB). V ponedeljek je prevzel posle od Aleksandre Stjepanović Vračar, ki je predčasno končala mandat. Na inštitutu, ki naj bi administrativno začel delovati 1. julija, klinično pa, ko bodo dobili zdravnike, se uvršča v 55. plačni razred, torej bo imel dobrih 3600 evrov bruto plače. Povedal je, da je bil na to delovno mesto povabljen. Kdo ga je povabil? »Ministrstvo za zdravje,« se je Dobnikar diplomatsko izognil konkretnim imenom.
Zdaj se bo osredotočal na to, da bo pravno omogočil zaposlitve tujim zdravnikom in jim priskrbel ustrezna dovoljenja za delo pri nas. Z zdravniki iz ZDA in EU namreč tečejo aktivni pogovori o delu na inštitutu. »Pogovori so blizu konca in upamo, da bodo lahko potem zdravniki iz tujine, ki so obljubili sodelovanje, julija tudi začeli opravljati dejavnost, tako da bodo otroci varno oskrbljeni,« je pojasnil Dobnikar.
 

Veliko odpravnin


Že vso kariero je v zdravstvu. Kot diplomiranega pravnika ga je v službo vzel Franc Košir, nekdanji direktor ZZZS. Bil je njegov poslovni sekretar in svetovalec za pravne zadeve. Košir nad njegovim takratnim delom ni imel pripomb, ga je pa zdaj informacija, da bo vodil NIOSB, presenetila, saj je pričakoval zdravniški profil vodje. Ampak ker je za strokovnost inštituta poskrbljeno s predsednikom sveta inštituta, kardiovaskularnim in torakalnim kirurgom Igorjem Gregoričem, Dobnikarjevo imenovanje po Koširjevih besedah ne bi smelo predstavljati težav.

Na ZZZS sta sodelovala pet let, vse dokler Dobnikar ni odšel na zdravniško zbornico. Postal je generalni sekretar predsednika zbornice – kirurga Marka Bitenca. V času, ko je zbornico vodila Gordana Kalan Živčec, se je sporazumno poslovil – s šestimi plačami odpravnine, dopustom in izplačanimi nadurami, in se vrnil na prvi dan predsednikovanja Andreja Možine. Skupaj je na zbornici delal osem let. Čeprav je mandat generalnega sekretarja vezan na mandat predsednika zbornice, mu je Možina omogočil zaposlitev za nedoločen čas. Ko smo Možino ob vnovični kandidaturi za predsednika zbornice vprašali o tej zadevi, je pojasnil, da ima Dobnikar v pogodbi določilo, da v primeru izvolitve novega predsednika poda odstopno izjavo. Po izvolitvi Zdenke Čebašek Travnik se je res kmalu poslovil. Na zbornici je bil zaposlen do maja 2017. Prejemal je bruto plačo 4970 evrov. Izplačana mu je bila odpravnina v višini treh mesečnih plač. Avgusta 2017 je ustanovil espe za zdravstveno svetovanje, zdaj pa bo spet javni uslužbenec.
 

Pohvale in graje


Medtem ko Možina ocenjuje, da je korektno opravljal svoje delo, kar se je po njegovem pokazalo tudi v dobrih finančnih rezultatih, Gordana Kalan Živčec zanj ne najde dobre besede. Prepričana je, da bi se zadeva Nekrep končala z veliko manj zapleti, če bi kompetentno svetoval za upravno/pravni del postopka.

Spominja se, da je rad veliko potoval in predstavljal zbornico v tujini: »Rezultatov za izboljšano delovanje zbornice s teh mednarodnih potovanj pa ni bilo, le stroški!« Kot zdravnica, pravi, mu je zaupala, ko se je predstavljal kot kompetenten pravnik, pa ni bilo tako: »Žal sem hitro ugotovila, da je pisarna povsem neurejena, tako z vidika vodenja in upravljanja kadrov kakor tudi usklajenosti aktov zbornice s predpisi in zakonodajo. Veliko časa in energije smo porabili po njegovem odhodu, da so bili akti zbornice ažurirani, uveden natančen dokumentni sistem, procesi pa jasni in pregledni.«
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine