Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pobuda za presojo neustavnosti SD in Levice očitno neutemeljena

Ustavni sodniki so zavrnili pobudo Vilija Kovačiča za ustavno presojo SD in Levice kot očitno neutemeljeno.
V SD in Levici so zato ocenjevali, da je namen te predvsem poskus njihove diskreditacije tik pred volitvami. FOTO: Blaž Samec/Delo
V SD in Levici so zato ocenjevali, da je namen te predvsem poskus njihove diskreditacije tik pred volitvami. FOTO: Blaž Samec/Delo
23. 3. 2022 | 16:25
23. 3. 2022 | 18:38
3:10

V svoji pobudi, ki so jo večkrat izpostavljali tudi na desnem političnem polu, je Vili Kovačič navajal predvsem odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), ki je zavrglo pritožbo zoper zavrnitev registracije Komunistične stranke Romunije. »Za odločanje ustavnega sodišča je pomembna sprememba v pristopu ESČP,« piše Kovačič, ki je SD očital, da se ni distancirala od nekdanje Zveze komunistov, Levici pa njen program in stališča njenih članov.

Pravni strokovnjaki, s katerimi smo govorili – več se jih javno ni bilo pripravljenih izpostaviti –, so bili prepričani, da ta pobuda ne bo uspela, če bo sploh vsebinsko obravnavana. »Stranko je mogoče prepovedati zgolj takrat, ko (delna) razveljavitev protiustavnih določb in aktov ni dovolj in ko si stranka aktivno prizadeva za zrušenje svobodne demokratične ureditve. Torej poskuša vzpostaviti totalitarni sistem ali se zavzema zanj,« je jasen profesor ustavnega prava na ljubljanski pravni fakulteti dr. Saša Zagorc.

V SD in Levici so zato ocenjevali, da je namen pobude predvsem poskus njihove diskreditacije tik pred volitvami. »Upoštevali so vse naše argumente,« nam je potrdila odločitev odvetnica Nataša Pirc Musar, ki zastopa SD.

Kot je razvidno iz sklepa ustavnega sodišča, stranki SD in Levica oziroma izpodbijane odločbe programa Levice ne ogrožajo vrednot človekovega dostojanstva, ki jih varuje 63. člen ustave, in prav tako ne pomenijo ustavno nedopustnega načina delovanja. Zato so navedbe pobudnika o protiustavnosti delovanja strank SD in Levica ter posameznih določb programa stranke Levica očitno neutemeljene in je ustavno sodišče pobudo zavrnilo.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je po odločitvi ustavnega sodišča navedel, da je, da je ustavno sodišče zaznalo tudi intenco predlagatelja in to je, kot so zapisali: »Zavedati se je treba nevarnosti zlorabe prava z namenom izločanja protikandidatov iz volilne tekme oziroma nasploh iz političnega življenja.«

Zato tudi gre, je še dodal Mesec in nadaljeval, da se SDS boji, da bo 24. aprila izgubila oblast in zato se poslužujejo vseh možnih trikov, da bi konkurenco diskreditirali in eliminirali. »Dve stranki trenutne opozicije so želeli izložiti iz predvolilne tekme. To kaže na njihovo nedemokratičnost. Po drugi strani pa razumem, zakaj se nas SDS tako boji. Smo negacija SDS. Smo stranka, ki se najodločneje bori proti korupciji, avtoritarnem prevzemanju oblasti in revščine,« je navedel.

Sodniki so odločitev sprejeli s šestimi glasovi za in tremi proti (Marko Šorli, Klemen Jaklič in Rok Svetlič). Te trije sodniki so se v ločenih mnenjih zavzeli, da bi ustavno sodišče moralo vsebinsko obravnavati na razpisati javni obravnavi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine