Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Po Sloveniji danes številne čistilne akcije

Zaradi zaprtih lokalov, velikega porasta embalaže z ter druženja na zelenih površinah so koši za odpadke hitreje polni, smeti pa ležijo naokoli.
V času epidemije se je spremenil naš odnos do okolja, kar se kaže tudi v smeteh, ki ležijo naokoli. FOTO: Marija Mica Kotnik
V času epidemije se je spremenil naš odnos do okolja, kar se kaže tudi v smeteh, ki ležijo naokoli. FOTO: Marija Mica Kotnik
STA
27. 3. 2021 | 08:00
27. 3. 2021 | 08:31
1:49
V več mestih po državi bodo danes ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom potekale tradicionalne spomladanske čistilne akcije. Te so tudi priložnost za osveščanje prebivalstva. Marsikateri organizator opozarja na naraščanje količin odvržene embalaže za enkratno uporabo.

image_alt
Pandemija plastike za enkratno uporabo


V Ljubljani pripravljajo čistilno akcijo Za lepšo Ljubljano ter tradicionalno čiščenje Ljubljanice. Na ljubljanski mestni občini sicer opažajo, da je epidemija covida-19 spremenila odnos nekaterih meščanov do okolja. Zaradi zaprtih lokalov, velikega porasta embalaže za »s seboj« ter druženja in popivanja na zelenih površinah so koši za odpadke na javnih površinah, v parkih in na otroških igriščih hitreje polni, odpadki pa pogosto ležijo na tleh ali ob klopeh.
 

Prepolni ekološki otoki


V Novem mestu bodo, denimo, na pobudo občanov, ki še posebej v zadnjem času opažajo prepolne ekološke otoke, tudi kot posledico večjih količin odpadkov zaradi dostav hrane v času epidemije, izvajali nadzor nad ravnanjem s komunalnimi odpadki na skupnih zbiralnicah in ekoloških otokih.

Podobne, tradicionalne akcije pripravljajo še v številnih drugih večjih in manjših občinah. Akcije so tudi priložnost za spremljevalne aktivnosti. Kranjski taborniki bodo denimo predstavili projekt Knjižnica stvari, s katerim bodo promovirali izposojo stvari, ki jih potrebujemo le občasno.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine