Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Petdeset potnikov po prihodu iz Madrida v karanteno v velenjski hotel Paka

Potniki iz Madrida bodo dva tedna v karanteni in ne v domači samoosami.
Vse potnike je o načrtovanem zdravstvenem protokolu ob prihodu v Slovenijo že obvestilo slovensko veleposlaništvo v Madridu. FOTO: Javier Soriano/AFP
Vse potnike je o načrtovanem zdravstvenem protokolu ob prihodu v Slovenijo že obvestilo slovensko veleposlaništvo v Madridu. FOTO: Javier Soriano/AFP
26. 3. 2020 | 12:31
26. 3. 2020 | 21:26
2:43
Iz Madrida se bo nocoj z izrednim humanitarnim letom v Ljubljano vrnilo okoli 50 v večini slovenskih in nekaj avstrijskih državljanov. Po prihodu na brniško letališče bo zanje uvedena 14-dnevna karantena, ki bo, kot so za Delo sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, »potekala v posebni ustanovi«, in ne v domači samoosami. Prvi tak ukrep v Sloveniji od izbruha pandemije novega koronavirusa bo veljal za vse potnike – tudi peščico avstrijskih državljanov.

»Gre za odločitev strokovnjakov zdravstvene stroke, ker Španija predstavlja visoko tvegano območje,« so sporočili z ministrstva. Vse potnike je o načrtovanem protokolu ob prihodu v Slovenijo že obvestilo slovensko veleposlaništvo v Madridu. Lahko se zgodi, je za Delo ocenil vodja konzularne službe ministrstva za zunanje zadeve Andrej Šter, da bo kdo izmed njih zaradi tega zavrnil pot domov. Podoben ukrep bi lahko v prihodnje vpeljali tudi za tiste, ki se bodo z izrednimi leti vrnili iz drugih držav.

Za izvedbo karantene sta pristojna ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Po poročanju STA bodo potniki ob prihodu v kararnteni v velenjskem hotelu Paka. Vladi je ta hotelski objekt skupaj z vilo Herberstein v brezplačno uporabo ponudil kitajski Hisense kot lastnik velenjskega Gorenja.

Zunanje ministrstvo sicer še en izredni humanitarni let iz španske prestolnice načrtuje predvidoma v soboto, ko naj bi v Ljubljano prispelo letalo s približno sto potniki, za katere bo veljal enak protokol. Po Šterovih besedah se za pot domov v večini odločajo študentje. Med nocojšnjimi potniki pa naj bi bili tudi dve mladoletni osebi brez spremstva, ki bosta imeli možnost, da ju v karanteni spremlja eden od staršev, in po poročanju TV Slovenija tudi košarkar Zoran Dragić.

Španija je za Italijo druga najbolj prizadeta država v Evropski uniji. Zaradi novega koronavirusa je umrlo že več kot 4000 ljudi, samo v zadnjih 24 urah 655, kar je sicer nekaj manj kot dan pred tem. Bolezen covid-19 so doslej potrdili pri 56.188 osebah. Razmere so najbolj kritične prav v madridski avtonomni skupnosti, kjer so zabeležili skoraj tretjino vseh primerov v Španiji in več kot polovico vseh smrti.  
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine