Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Opozicija vladi očita prepočasno ukrepanje

Medtem ko v stranki LMŠ in Levici vlado obtožujejo, da je ukrepala prepočasi, iz SD in SAB prihajajo pozivi k upoštevanju stroke.
Voditelji štirih opozicijskih strank, ki so minuli teden javnost obvestili o nameri oblikovanja prehodne vlade. FOTO: Blaž Samec/Delo
Voditelji štirih opozicijskih strank, ki so minuli teden javnost obvestili o nameri oblikovanja prehodne vlade. FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
12. 10. 2020 | 18:20
12. 10. 2020 | 18:22
2:12
V opozicijskih vrstah je slišati očitke na račun vlade in njenega obvladovanja epidemije covida-19. V LMŠ in Levici menijo, da bi vlada morala ukrepati prej, v SD in SAB pa poudarjajo, da naj vlada pri oblikovanju in sprejemanju protikoronskih ukrepov prisluhne stroki.

image_alt
Bojana Beović: Začasno zapiranje dejavnosti bi bilo zaželeno čim prej


V LMŠ so za STA spomnili, da je predsednik stranke Marjan Šarec pred petkovo Sejo sveta za nacionalno varnost poudaril, da eksponentna rast okužb zagotovo ni dobra. »Sprašujem se, kaj se je počelo celo poletje. Škandal je, da se za okužbe krivi vse ljudi, le vlada pri sebi ne vidi krivde. Po vseh mesecih, ki so jih imeli za pripravo, je situacija ušla iz rok. Postelj ni več, ventilatorji neuporabni in zdaj je treba najti krivca, da stranka SDS in predsednik vlade ostaneta čista,« so besede Šarca povzeli v strankinem pisnem odzivu.

image_alt
Včeraj 169 novih okužb, dva obolela umrla


Tudi v Levici vladi očitajo, da se odziva prepozno. »Treba bi bilo ukrepati marca in to je glavni očitek vladi. Ta se je v tem času izkazala kot izrazito nesposobna. V prvem valu bi morala narediti vse, da okrepi zdravstvene ustanove, tudi kadrovsko, in pripraviti državo na drugi val, ki je bil neizogiben. Zdaj po sedmih mesecih vidimo, da je število okužb poskočilo v nebo,« je v današnji izjavi za medije v DZ dejal vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec.

Na vprašanje, ali bi bilo treba sprejeti ostrejše ukrepe in ali je že čas za razglasitev epidemije, je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han danes odgovoril, da mora to povedati stroka. Podobno menijo tudi v SAB. »Ukrepe bi morali sprejemati izključno na podlagi strokovnih dognanj in jih ne spreminjati iz dneva v dan. Le tako bodo ljudje verjeli, da so ukrepi, ki jih vlada predlaga, smiselni in nujni,« so zapisali.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine