Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Bojana Beović: Začasno zapiranje dejavnosti bi bilo zaželeno čim prej

Čeprav virus na površinah, kot so telefoni in nakupovalni vozički, pa tudi roke, ostaja več ur, ta način okužbe predstavlja manjši delež prenosov okužb.
Dr. Bojana Beović. FOTO: Blaž Samec/Delo
Dr. Bojana Beović. FOTO: Blaž Samec/Delo
Katja Miklavčič
12. 10. 2020 | 14:55
12. 10. 2020 | 16:31
3:00
Po koncu tedna, ko so v soboto potrdili najvišje število novih okužb doslej – ob 2956 opravljenih testih so jih potrdili 411 –, se bližamo epidemiološkemu mejniku za sprejemanje ukrepov tretjega paketa oranžnega seznama, je stanje glede širjenja novega koronavirusa v Sloveniji povzela dr. Bojana Beović, vodja svetovalne skupine za covid-19. 

Izjavo Dr. Bojane Beović si lahko ogledate tukaj: 



Po njenem mnenju so najbolj problematične dejavnosti, kjer se ljudje »mešajo« onkraj gospodinjstva in delovnega mesta, zaradi česar je menila, da bi bilo začasno zapiranje dejavnosti, kot so servisi, gostinske in športne dejavnosti v zaprtih prostorih, zaželeno čim prej. Enako velja tudi za ukrep začasnega izobraževanja na daljavo starejših otrok (srednješolcev) in študentov. Smiselno začasno zapiranje po besedah Bojane Beović traja eno oziroma dve inkubacijski dobi. 

image_alt
Včeraj 169 novih okužb, dva obolela umrla


Čeprav je situacija v zahodni Sloveniji trenutno boljša kot v vzhodni, je Bojana Beović mnenja, da je ozemlje države premajhno za implementacijo oblik regionalnega, lokalnega zapiranja. 

Vladni načrt. FOTO: Delo
Vladni načrt. FOTO: Delo


V dveh tednih, morda pa še prej, bomo po besedah Bojane Beović potrebovali 300 postelj za obolele s covidom-19. Zmogljivosti za sprejem novih bolnikov se zagotavlja v obstoječih bolnišnicah, pa tudi na novih lokacijah, velik oddelek za covid-19 bi bil lahko vzpostavljen v Bolnišnici Topolšica.


​Kaj pa prozorne maske?


V zadnjem času priljubljene prozorne maske je opisala kot neučinkovite, kapljice da letijo čez njihov rob. Povedala je tudi, da čeprav virus na površinah, kot so telefoni in nakupovalni vozički, pa tudi roke, ostaja več ur, ta način okužbe predstavlja manjši delež prenosov okužb.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine