Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Opozicija na ustavno sodišče

Zahteva za ustavno presojo sklepa o nedopustnosti referenduma bo predvidoma vložena že danes.
V Levici so skupaj s SD zbrali okoli 28.000 podpisov za začetek referendumskih postopkov, a je državni zbor na predlog vlade z 51 glasovi za in 33 proti razglasil nedopustnost takšnega referenduma. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V Levici so skupaj s SD zbrali okoli 28.000 podpisov za začetek referendumskih postopkov, a je državni zbor na predlog vlade z 51 glasovi za in 33 proti razglasil nedopustnost takšnega referenduma. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
7. 12. 2020 | 06:00
7. 12. 2020 | 06:39
3:06
Ljubljana – Po sprejetju sklepa državnega zbora o nedopustnosti referenduma o investicijah v vojsko bodo varuhi ustave predvidoma najprej presojali ustavnost in zakonitost samega sklepa. Zahtevo za oceno ustavnosti zaradi domnevne kršitve 90. člena ustave in 44. člena, ki govori o pravici do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev, naj bi Levica skupaj s preostalo opozicijo – usklajevanja so včeraj še potekala – vložila previdoma danes.

Ustavnemu sodišču bodo predlagali absolutno prednostno obravnavo zadeve, zadržanje zakona o investicijah v vojsko in tudi njegovo razveljavitev, zato da bi bil ta spet vrnjen v postopek in bi bila omogočena izvedba referenduma.

»Sklep, ki je bil sprejet, ni vsebinsko skladen z zakonom o referendumu in ljudski iniciativi, saj bi moral biti pomemben element nujnosti takšnega sklepa, s katerim se omeji pravica do referenduma, tudi procesna nujnost,« pojasnjuje vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec in dodaja, da bi torej zakon, ki predvideva 780 milijonov evrov za investicije v vojsko v prihodnjih šestih letih, moral biti vložen po nujnem postopku, iz česar bi potem lahko sledila tudi neodložljivost njegove uveljavitve.

V svoji argumentaciji tako sledijo pomislekom parlamentarne zakonodajno-pravne službe, ki je pred sprejetjem sklepa o nedopustnosti referenduma opozorila, da iz vladne obrazložitve novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki je uvedla možnost sprejetja sklepa o nedopustnosti referenduma, izhaja povezanost zahteve po takojšnji razglasitvi zakona z obravnavanjem po nujnem postopku in takojšnjo uveljavitvijo zakona, česar pa v tem primeru vlada ni storila. Poleg procesne neskladnosti po besedah Mateja T. Vatovca tudi vsebina zakona o investicijah v vojsko po njihovem mnenju ne ustreza 90. členu, ki določa, da zoper zakone o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države in varnosti ni dopustno razpisati referenduma.

Prav nasprotno kot opozicija zatrjujejo na obrambnem ministrstvu, ki ga vodi Matej Tonin, in se pri tem opirajo tudi na mnenje ustavnih pravnikov dr. Mateja Avblja in dr. Igorja Kaučiča. Da nujnost obstaja že celo desetletje, saj Slovenska vojska že dolgo ne dosega potrebne ravni pripravljenosti, pa je ob sprejemanju sklepa o nedopustnosti referenduma opozoril državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Lampret.

Pričakovati je, da bodo v Levici, ko bo zakon začel veljati – torej konec tedna –, na ustavnem sodišču zahtevali še oceno ustavnosti zakona zaradi kršitve drugega odstavka 90. člena. Skladno z zakonom o referendumu in ljudski iniciativi to lahko stori že en sam volivec, ustavno sodišče pa mora o tem odločitev sprejeti v 30 dneh.

image_alt
Kako nujno je vlagati v vojsko

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine