Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Virus ni politično stališče, ampak znanstveno

Ob odzivih na pismo o vladavini prava, ki ga je premier Janša poslal v Bruselj, Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš analizirata morebitne posledice.
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo
18. 11. 2020 | 17:30
4. 5. 2021 | 09:49
1:40
Komisija za človekove pravice pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU) je ta teden opozorila na avtoritarno ravnanje vlade v času epidemije.

»Izjavo sem bral več kot le z lastno naklonjenostjo, bral sem jo s priznanjem, prepoznavo, da je SAZU izdal nekaj, kar je vredno tako znanosti kot umetnosti,« je komentiral Janez Markeš. Izjava Komisije da je na mestu, saj skuša pokazati, da je, kot je menil novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden, koronavirus strokovno in ne politično stališče.



Izjavi Komisije za človekove pravice je sledilo pojasnilo predsednika SAZU Petra Štiha, da so posamezni organi akademije avtonomni in da njihova stališča ne odražajo mnenja SAZU kot celote, je povzel Ali Žerdin. »SAZU je izredno konservativna ustanova in je vedno bila – vsaj v veliki večini – podložna oblasti. Od nje ima koristi,« je komentiral Markeš in poudaril, da je v SAZU izredno veliko prikrite politike, naklonjene sedanji oblasti, ki pa se dela apolitično. To da je del širše politične slike v Sloveniji, enako kot je, tako Žerdin, pismo premierja Janeza Janše vodstvu Evropske unije, v katerem preizprašuje vladavino prava v EU. Kakšne bodo posledice pisma na zunanje- in notranjepolitičnem parketu?

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine