Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kaj Janša sporoča s pismom liderjem EU

Cilj in smisel Janševega pisma voditeljem EU je pridružiti se tistim v EU, ki ne priznavajo vladavine prava, meni bivši zunanji minister Ivo Vajgl.
Janez Janša FOTO: Reuters
Janez Janša FOTO: Reuters
18. 11. 2020 | 12:44
18. 11. 2020 | 13:25
3:47
»Kar počne Janez Janša, je v tem trenutku primerljivo s tem, kar dela ameriški predsednik Donald Trump. Trump je Janši stalna inspiracija, tako kot mu je madžarski predsednik vlade Viktor Orbán. Kar počne Janša, je v nasprotju z dolgoletnimi interesi Slovenije in s tradicijami v Sloveniji, odkar imamo demokratično izvoljene vlade.« Tako bivši evropski poslanec in bivši zunanji minister Ivo Vajgl komentira torkovo pismo slovenskega predsednika vlade Janeza Janše o vladavini prava in pogajanjih o svežnju za spoprijemanje Evrope s pandemijo novega koronavirusa, ki ga je naslovil na voditelje EU. Zanimivo, pisma in njegove vsebine Janša, ki močno vpliva na položaj in ugled Slovenije v EU, ni omenil na dveh včerajšnjih enournih intervjujih, ki ju je opravil z namenom obveščanja slovenske javnosti.
 

Vajgl: Janša solidarnost Madžarski in Poljski izrazil s pismom


Vajgla je v zadnjih dneh presenečalo, da se Janša ni pridružil poljskemu in madžarskemu premieru pri razglašanju, da bosta z vetom ustavila dogovarjanje o evropskih sredstvih. »To je bil očitno samo taktičen korak, ker je Janša vedel, da če bi se pridružil vetu, bi to v Sloveniji povzročilo tolikšen upor in pritisk, da ga ne bi vzdržal,« je prepričan Vajgl in dodal, da se je Janša raje odločil, da bo svojo solidarnost z Madžarsko in Poljsko razglasil na drug način – s pismom. »Cilj in smisel tega pisma je pridružiti se tistim v EU, ki ne priznavajo vladavine prava in jo kršijo na vsakem koraku,« ocenjuje Vajgl.

Ivo Vajgl FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ivo Vajgl FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Vajgl se je tudi obregnil ob Janševo najbolj pogosto uporabljeno trditev v njegovih pisanjih v tujino – da je bil politični zapornik in da so bile volitve leta 2014 ukradene. »Janša bi se moral zavedati, da ljudje, ki jim pošilja pošto, zelo dobro vedo, kaj se je takrat dogajalo. Mogoče pa ne poznajo vsi detajlov o amnestiji, ki mu jo je s popolnoma absurdno utemeljitvijo izreklo slovensko ustavno sodišče, da vodja opozicije ne more biti v zaporu, ne glede na to, česa je obtožen,« izpostavlja Vajgl, ki še doda, da so evropski poslanci stranke SDS v Evropskem parlamentu »paradirali z lažmi in polresnicami v zvezi z Janševimi težavami s slovenskim pravosodjem«.
 

Rupel: Treba se je temeljito pogovoriti o vladavini prava


Dimitrij Rupel FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Dimitrij Rupel FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
V nasprotju z Vajglom prav tako bivši zunanji minister Dimitrij Rupel Janševo novo pisanje v EU razume in interpretira drugače. Kar se tiče vladavine prava, Rupel meni, da je o njej mogoče govoriti na različne načine: »Janša omenja težave v Sloveniji leta 2014, ki jih je – po nepopravljivih napakah nižjih sodišč – obsodilo ustavno sodišče; vendar tega takrat v EU nihče ni podprl.«

Janša, tako Rupel, smatra razpravo o stanju demokracije na Poljskem in na Madžarskem za neumestno, saj ni bilo nobene zlorabe sodstva ali političnega zapornika.

»Pogojevanje uresničitve julijskega dogovora s spričevali glede vladavine prava je prepiranje zaradi jedilnika na ladji, ki pluje proti ledeni gori,« ocenjuje Rupel in dodaja, da Janša zagovarja strogo upoštevanje vladavine prava brez dvojnih meril. Rupel meni, da ima Janša prav, ko predlaga sprejetje enotnega odnosa do glavnih groženj: »Z drugimi besedami, treba se je temeljito pogovoriti o pomenu vladavine prava. To pa ne pomeni, da smo lahko lahkomiselni do julijskega dogovora in do močnejše Evrope v postpandemični dobi.«
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine