Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Obsodbe se vrstijo, a vprašanje je, kdo je proteste sploh organiziral

Četrtkove izgrede na ljubljanskih ulicah so politiki obsodili.
Protesti so se končali s spopadom med različnimi zamaskiranimi skupinami in policijo. FOTO: Blaž Samec/Delo
Protesti so se končali s spopadom med različnimi zamaskiranimi skupinami in policijo. FOTO: Blaž Samec/Delo
N. D., B. E., Š. J., Be. B., STA
6. 11. 2020 | 11:58
6. 11. 2020 | 18:20
11:58
Današnja novinarska konferenca glede koronavirusa se je začela drugače, saj vladni govorec Jelko Kacin ni najprej komentiral svežih podatkov o številu okuženih in hospitaliziranih, ampak je izrazil obžalovanje nad dogajanjem v središču Ljubljane. Kot je znano, se je v četrtek popoldne zbralo nekaj sto ljudi, med katerimi so posamezne skupine začele izzivati policiste, vse skupaj pa se je stopnjevalo v izgrede. »Neodgovorno in nedopustno je, da se v času, ko se soočamo z največjo zdravstveno krizo, ko naši epidemiologi, zdravniki, medicinske sestre in vsi drugi zdravstveni delavci delajo prek svojih zmožnosti, v centru glavnega mesta organizirajo in izzivajo nasilne izgrede,« je dejal Kacin.

image_alt
Ivana Galeta opazil šef Sove



Je šlo res za predstavo za javnost?


Generalni sekretar SAB Jernej Pavlič je poudaril, da je treba razčistiti, kdo je proteste organiziral, in povedal, da so včeraj od policije oziroma državnega zbora dobili navodila, naj prostore parlamenta zapustijo do 16. ure. »Kakšne informacije je imela policija, bomo z veseljem slišali,« je dejal in nadaljeval, da bo treba razčistiti tudi, kakšna navodila je imela policija glede na to, da je notranji minister Aleš Hojs izjavil, da je dal jasna navodila. »Dvajsetih protestnikov, ki so bili zamaskirani in so povzročali nemire, policija ni mogla ukrotiti v štirih urah,« je dejal. Po njegovem je šlo za predstavo za javnost, da se jo prepriča, da je policistov premalo in da je zato potrebna aktivacija 37.a člena, ki vojski začasno podeljuje policijska pooblastila pri varovanju meje. 

»Zdaj potrebujemo mir in sodelovanje, ne glede na razlike v pogledih na trenutne razmere,« pa je glede izgredov tvitnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. »Slovenija je država, zavezana mirnemu reševanju konfliktov, slovenska družba pa skupnost, zavezana sožitju in medsebojnemu spoštovanju,« je dodal.



Med protesti se je na ulici pojavil tudi močno zastražen notranji minister Aleš Hojs. FOTO: Matej Družnik/Delo
Med protesti se je na ulici pojavil tudi močno zastražen notranji minister Aleš Hojs. FOTO: Matej Družnik/Delo


Opozicija se ograjuje od četrtkovih nasilnih protestov


V LMŠ, SD, Levici in SAB so se ogradili od četrtkovih nasilnih protestov in tudi od namigovanj, da bi bili krivi za izgrede. Ocenjujejo, da je bilo nasilje na protestih zrežirano, in napovedujejo, da bodo v DZ na odboru za notranje zadeve in komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb raziskali ozadje dogajanja na ulicah prestolnice.

»Nobeno nasilje, ne fizično ne verbalno, nima prostora v svobodni in demokratični družbi,« je v današnji izjavi za medije poudarila predsednica SD Tanja Fajon. Obžaluje tudi nasilne izgrede, ki so po njeni oceni posledica večmesečni napetosti, ki jih ustvarja vlada z vnašanjem razdora in napetosti med ljudi ter napadi na medije. Obsodila je tudi izjavo notranjega ministra Aleša Hojsa, da so za izgrede krivi mediji in SD. Javnost je pozvala, da naj bo strpna in zaščiti tiste, ki se v prvih vrstah borijo za zdravje ljudi. V opoziciji bodo storili vse, da zamenjajo vlado, je napovedala.

Protivledni protesti v Ljubljani 05.11.2020 [protesti,izgredi,motivi,policija,Ljubljana,vlada] Foto Blaz Samec
Protivledni protesti v Ljubljani 05.11.2020 [protesti,izgredi,motivi,policija,Ljubljana,vlada] Foto Blaz Samec


Kritičen je tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki meni, da so protesti zrežirani. Na to po njegovi oceni nakazuje prisotnost ministra Hojsa, ki se, kot je spomnil Šarec, ni »pojavil na kateremkoli mirnem petkovem protestu«. Prepričan je, da gre za preusmerjanje pozornosti in poskus diskreditacije mirnih petkovih protestnikov. »Ne nasedajmo provokacijam in bodimo pozorni na morebitne bodoče poskuse huliganstva, ki bi ga potem pripisali vsem dobro mislečim ljudem,« je pozval Šarec.

Kot je izpostavil koordinator Levice Luka Mesec, je DZ med več kot 20 petkovimi protesti normalno obratoval, v četrtek pa so iz generalnega sekretariata DZ dobili obvestili, da morajo vsi poslanci in zaposleni najkasneje ob 16. uri zapustiti parlamentarno stavbo, ker policija popoldan na protestih pričakuje nasilje. »Zakaj je policija že vnaprej pričakovala nasilje na včerajšnjih protestih, kako so to vedeli vnaprej? To so vprašanja, na katera bo morala ta vlada na čelu z ministrom Hojsom in predsednikom vlade odgovoriti,« je dejal koordinator Levice.

V SAB jih nasilni izgredi po številnih mirnih petkovi protestih navdajajo z mislijo, da so četrtkove demonstracije nekateri želeli izkoristiti in da so bili izgredniki tja poslani z namenom, je opozorila predsednica SAB Alenka Bratušek. Tako Mesec kot Bratuškova sta potegnila tudi vzporednico s protivladnimi protesti leta 2012, ko so se med protestnike pomešali nasilneži, ki da so bili po njenih besedah na proteste »poslani s strani ene politične stranke«.

Protestna ljudska skupščina je opozorila, da v četrtek niso potekali protesti, temveč vnaprej pripravljeni izgredi, skupine posameznikov pa so zlorabile napovedan protest za nasilno delovanje. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Protestna ljudska skupščina je opozorila, da v četrtek niso potekali protesti, temveč vnaprej pripravljeni izgredi, skupine posameznikov pa so zlorabile napovedan protest za nasilno delovanje. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo




Iz večih smeri prihajajo indici, ki nakazujejo na to, da je šlo za zrežiran dogodek ter poskus diskreditacije mirnih petkovih protestnikov ki ga vlada želi izkoristitit sebi v prid, so prepričani petkovi protivladni protestniki. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Iz večih smeri prihajajo indici, ki nakazujejo na to, da je šlo za zrežiran dogodek ter poskus diskreditacije mirnih petkovih protestnikov ki ga vlada želi izkoristitit sebi v prid, so prepričani petkovi protivladni protestniki. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


V koaliciji obsodbe nasilnega dogajanja


V koaliciji ostro obsojajo četrtkovo dogajanje v prestolnici, ko so protesti proti vladnim ukrepom zaradi epidemije prerasli v nasilništvo. 

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je na twitterju izpostavil, da krivdo za nasilne proteste nosijo tisti, ki so nasilje izvajali. Policistom je čestital za odločno ukrepanje. »skanje krivde v vladi, opoziciji ali medijih nas odmika od pomiritve in od reševanja stisk, ki jih povzroča epidemija«, je opozoril.

Premier Janez Janša je na twitterju že četrtek zvečer izrazil podporo policiji za njeno »profesionalno opravljeno delo, za varovanje premoženja in ljudi«. Zapisal je tudi, da so mirni protesti, ko ni epidemije in nevarnosti okužb, ustavna pravica. »Razgrajanje in fizično nasilje ter napadi na policiste pa so vedno in povsod kriminalna dejanja, ki bodo kaznovana,« je dodal.

Delovanje policije je v objavi na twitterju pohvalil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Policija je bila po njegovi oceni »zelo dobro pripravljena, izgrede je v največji možni meri zajezila«. Kot je zagotovil, bo policija še naprej varovala življenja, zdravje, premoženje, proti kršiteljem pa sprožila ustrezne postopke. Ob tem je obsodil vsakršno nasilje.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Četrtkovo nasilje na ljubljanskih ulicah je obsodil minister za gospodarstvo in predsednik koalicijske SMC Zdravko Počivalšek. »Zdaj potrebujemo mir in sodelovanje, ne glede na razlike v pogledih na trenutne razmere. Slovenija je država, zavezana mirnemu reševanju konfliktov, slovenska družba pa skupnost, zavezana sožitju in medsebojnemu spoštovanju,« je pozval.

Obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin pa je v objavi na twitterju opozoril, da razbijanje, uničevanje in pretepanje ne bo premagalo novega koronavirusa. Tudi on je najostreje obsodil proteste in nasilje. »V času, ko se borimo z virusom, ko vse sile napenjamo za pomoč ljudem in zdravstvu, je takšno ravnanje najmanj neodgovorno. Nasilje v slovenski družbi nima prostora in tudi kot izražanje nestrinjanja ne sme biti sprejemljivo,« je še poudaril in dodal zahvalo »zdravstvenim delavcem, ki skrbite za naše zdravje, ter vojski in policiji, ker skrbita za našo varnost«.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine