Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Krek: Morda že v prihodnjih desetih dneh v zeleni fazi

Zaradi izboljšane epidemiološke slike je vlada sprostila določene ukrepe.
Lokali bodo lahko odprti dlje. FOTO: Matej Družnik/Delo
Lokali bodo lahko odprti dlje. FOTO: Matej Družnik/Delo
S. S.
13. 5. 2021 | 10:56
13. 5. 2021 | 14:57
6:23
Vlada je včeraj za 30 dni podaljšala epidemijo na območju celotne države. A izboljšanje epidemiološke slike omogoča prehod v rumeno fazo.

Od sobote bo dovoljeno zbiranje na prireditvah in shodih do največ 50 udeležencev. S ponedeljkom se sproščajo tudi vsa športna tekmovanja, ne glede na to ali so namenjena rekreativnim ali registriranim športnikom. Športno-rekreativna dejavnost se lahko izvaja individualno oziroma v skupini do največ 50 vadečih.

Poleg tega je vlada sprostila delovanje kulturnih prireditev v zaprtih javnih prostorih in na prostem; prireditev ne bo dopustno izvesti brez sedišč, zasedenih jih bo lahko največ 50 odstotkov. Udeležba na prireditvah bo sicer dopustna le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19.

Pri verskih obredih in drugih verskih praksah v zaprtih prostorih bo lahko navzočih toliko oseb, kot znaša polovica zmogljivosti sedišč v prostoru, na prostem pa jih bo lahko največ 50. Medosebna razdalja med udeleženci bo morala biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Ob vstopu v Republiko Slovenijo bo od sobote dalje ponovno mogoča predčasna prekinitev karantene z negativnim PCR-testom, in sicer peti dan po napotitvi v karanteno.  


Pravila na prireditvah


Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na ministrstvu za kulturo, je poudarila, da je možno izvajanje kulturnih prireditev, zunaj in znotraj, vendar le na prizoriščih, ki imajo sedišča. Možna je polovična zasedenost sedišč, skladno z upoštevanjem vseh navodil. »Pri javnih kulturnih prireditvah v zaprtih javnih prostorih in na prostem se število končnih uporabnikov omeji glede na 50-odstotno zasedenost zmogljivosti sedišč,« je pojasnila. Iz tega sledi, da je na prireditvah lahko več kot 50 oseb.

​Nastopajoči morajo po njenih besedah enkrat na teden izvesti testiranje. Prireditev se lahko udeležijo osebe, ki ustrezajo pravilu PCT (prebolele, cepljene ali testirane). Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.

Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode omogoča zbiranje do 50 oseb, zunaj in znotraj, z največ 50-odstotno zasedenostjo sedišč. Upoštevana mora biti razdalja 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.


Podaljšanje delovnega časa lokalov


Vlada je podaljšala tudi dovoljeni čas opravljanja gostinske dejavnosti, in sicer bo od ponedeljka ta od 5. do 22. ure, in ne več od 7. do 19. ure. Za vstop v lokale je treba še vedno imeti izpolnjen pogoj PCT (preboleli, cepljeni ali testirani). To je varovalka, da zavarujemo zdravje gostov, na drugi strani pa ohranjamo varnost lokala, je povedal Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. 

Razdalja med robovi miz mora biti najmanj tri metre, razdalja med osebami za mizo ni več določena, za družine z otroki do 18 let ne velja omejitev štirih oseb za eno mizo, je naštel. Gostinec lahko gosta opozori na upoštevanje pogoja PCT, vendar lahko to preverja le inšpekcija. 

»Uvajamo novo izjemo pri omejitvi 20 kvadratnih metrov poslovnega prostora na enega potrošnika. Ta pogoj ne velja za otroke do 18. leta v spremstvu skrbnikov ali osebe, ki potrebujejo spremstvo. Ob vstopu v trgovino se skupaj z otrokom zdaj štejejo kot mehurček,« je pojasnil.

Dovoljeno bo kampiranje, in sicer do 70 odstotkov kapacitet, odpirajo se tudi igralnice in prirejanje iger na srečo. 


Kakšni so trendi?


Milan Krek, dr. med., direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je pojasnil, da se v Evropi zmanjšuje število novih okužb, prav tako smrti, le nekaj držav ima krivuljo navzgor. Pri sosednjih državah incidenca pada, kar pomeni, da so države v dobrem trendu navzdol. Število na novo okuženih počasi upada tudi pri nas. 

Krek je glede na modelske napovedi povedal, da bi lahko že v prihodnjih desetih dneh prišli v zeleno fazo, najslabša napoved za prehod v zeleno fazo je v začetku junija. Opozoril pa je, da s sproščanjem ukrepov obstaja možnost, da se slika lahko hitro obrne. 

Glede cepljenja je dejal, da je pol milijona oseb cepljenih s prvo dozo, polovico od tega pa tudi z drugo. Krek je k temu prištel še 192.000 prebolelih v zadnjega pol leta, ki jih uvrščajo med tiste, ki so prejeli en odmerek, to pa po njegovem pomeni 34 odstotkov ljudi oziroma 40 odstotkov odrasle populacije.

Glede na napovedi dobav bi lahko do konca junija precepili okoli 75 odstotkov oseb z vsaj enim odmerkom. V državi deluje 80 cepilnih centrov, uporabljamo pa cepiva, ki jih je odobrila evropska agencija za zdravila, zato so varna in učinkovita, je poudaril Krek. Za zdaj cepiva še ne moremo izbirati. Glede dvomov o cepljenju je povedal, da dvomi so bili in bodo, a stranskih učinkov ni veliko, kar pomeni, da so cepiva varna. 


Širjenje različic virusa


Krek je povedal, da je bila oseba, pri kateri so odkrili indijsko različico virusa, v karanteni. Morda se je nalezel še en njen sorodnik, je dodal. Če se bo začela širiti, se lahko zgodi kot z britansko, ki je trenutno večinsko razširjena. Indijska različica naj bi bila enako močna ali morda nekoliko šibkejša od britanske različice. 

Mag. Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, je pojasnila, da je britanska različica pri nas izrinila vse druge. Glede indijske različice pa je dejala, da so jo pri nas potrdili 20. aprila. Različica epidemiologe skrbi, saj poseduje nekatere mutacije v specifični kombinaciji. Velika Britanija jo ocenjuje za enako nalezljivo, kot je britanska, drugih podatkov še ni na voljo, tako ni jasno, kako se bo obnašala v prihodnosti. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine