Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Novogoriški župan: Lokalne skupnosti ne morejo čakati na državo

Kot je pojasnil novogoriški župan, še ni navodil, kako ukrepati ob širjenju novega koronavirusa v severovzhodni Italiji.
Koronavirus je v Italiji zahteval štiri življenja. FOTO: Flavio Lo Scalzo/Reuters
Koronavirus je v Italiji zahteval štiri življenja. FOTO: Flavio Lo Scalzo/Reuters
Brigite Ferlič Žgajnar, Bojan Rajšek
24. 2. 2020 | 10:00
24. 2. 2020 | 11:15
3:25
Zaradi širjenja koronavirusa v severni Italiji so na nogah tudi v novogoriški mestni občini. Tamkajšnji župan Klemen Miklavič je povedal, da bo danes zjutraj nujen sestanek vseh lokalnih pristojnih služb. Sklic sestanka koordinira poveljnik civilne zaščite Andrej Biaggio, med drugimi se ga bo udeležila direktorica novogoriškega zdravstvenega doma.

»Temeljito se moramo seznaniti z najnovejšimi dogodki v naši neposredni bližini in tudi s tem, kaj sploh lahko naredimo na lokalni ravni. Ukrepi so sicer v pristojnosti države, vendar mi ne bomo in tudi ne smemo čakati nanje. Za zdaj nismo dobili nobenega navodila od pristojnih državnih ustanov, kako naj v danem primeru ukrepamo,« je povedal Miklavič in dodal, da njihova civilna zaščita, zdravstveni dom in lokalna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje nimajo nobenih posebnih navodil, a bi jih zaradi naglega razvoja dogodkov v soseščini morali imeti.



Miklavič je pojasnil, da zdravstveni dom sicer ima splošna navodila, kako ukrepati, če pride obolela oseba iz Kitajske, nobenih pa o tem, kako ukrepati ob širjenju tega smrtonosnega virusa v severovzhodni Italiji.

Prizor iz letališča prestolnice Kitajske, od koder se je novi koronavirus razširil po svetu. FOTO: Greg Baker/AFP
Prizor iz letališča prestolnice Kitajske, od koder se je novi koronavirus razširil po svetu. FOTO: Greg Baker/AFP


Na vprašanje, kako si razlaga, da so v tem trenutku povsem osamljeni, je sogovornik odgovoril, da je prejel odziv župana iz sosednje italijanske Gorice, čeprav je pričakoval, da se bodo prve oglasile prav državne ustanove s posredovanjem navodil oziroma ukrepov. Miklavič je opozoril še na veliko izpostavljenost širjenja koronavirusa v Novi Gorici predvsem zaradi igralnic na srečo, ki jih obiskujejo Italijani. Pri njih namreč obratujeta dva velika kazinoja in trije manjši, ki jih množično obiskujejo
prav gosti iz Furlanije - Julijske krajine in iz dežele Veneto (Benečija), kjer so zaznali največ okuženih s to nevarno boleznijo. »To je tudi eden glavnih vzrokov, da ignorance državnih organov res ne morem razumeti,« je ogorčen Miklavič.



»Prejšnji teden je potekal sestanek vseh pristojnih občinskih služb in vodstva Luke Koper glede preventivnih ukrepov zaradi izbruha koronavirusa pri sosedih, ta teden pa se bomo znova sestali,« je povedal koprski župan Aleš Bržan. Na vprašanje, ali med preventivne ukrepe sodi tudi začasno zaprtje javnih ustanov (vrtci, šole, občinski in državni uradi itd.), je Bržan odgovoril, da je za to še prezgodaj. Ker navodil z ukrepi še niso prejeli, Bržan pričakuje, da se bo država danes bolj konkretno odzvala.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine