Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nova uredba investitorjem že olajšuje posel

Gradnja nakupovalnega središča v Trbovljah: Dela so spet stekla, saj ni treba ne presoje vplivov na okolje ne okoljskega soglasja.
Na mestu nekdanje Strojne tovarne v Trbovljah Velenjčani gradijo nakupovalno središče. FOTO: Polona Malovrh
Na mestu nekdanje Strojne tovarne v Trbovljah Velenjčani gradijo nakupovalno središče. FOTO: Polona Malovrh
21. 11. 2020 | 06:00
4:23
Trbovlje – Velenjska Taimana, ki jo lastniško obvladuje šaleški podjetnik Tomaž Ročnik, je eno tistih podjetij, ki jim je spremenjena uredba o posegih v okolje olajšala posel. Desetmilijonsko investicijo v nakupovalni center na območju nekdanje Strojne tovarne v Trbovljah bodo tako, če jim jo le ne zagode epidemija ali huda zima, lahko dokončali že do aprila 2021.

Če se je z investicijo še poleti zatikalo, saj je Arso od investitorja, ker je površina gradbišča presegala en hektar, zahteval tako presojo vplivov na okolje kot okoljsko soglasje, zdaj dela intenzivno nadaljujejo. Nakupovalno središče v slogu Supernove z desetimi gostinskimi oziroma trgovskimi ter poslovnimi lokali na dobrih devet tisoč kvadratnih metrih, ki bo lahko sprejelo nekaj več kot 370 oseb in imelo 189 parkirnih mest, načrtujejo v najboljšem primeru odpreti že aprila, v najslabšem pa pozno poleti oziroma v začetku septembra, je v imenu Taimane, nosilke posla, zatrdil Erik Hribernik.

Po spremenjeni uredbi ministrstva za okolje za poseg v Trbovljah Taimana namreč ne potrebuje niti presoje vplivov na okolje niti predhodnega postopka. Oba bi investicijo zavlekla za najmanj pol leta in jo tudi podražila. »In to zgolj zaradi papirjev in elaborata, ki nič ne spremeni,« je poleti za investitorje »katastrofalno« uredbo komentiral Hribernik.


»Katastrofalna« prejšnja uredba




Po »stari« uredbi je bila presoja vplivov na okolje obvezna za stavbe, s površino gradbišča večjo od enega hektara in za parkirišča, garažne hiše in avtobusna postajališča za najmanj sto vozil oziroma neto tlorisno površino najmanj deset tisoč kvadratnih metrov. Investitor se je na Arsovo zahtevo o presoji vplivov na okolje in o predhodnem postopku pritožil. Kot smo izvedeli na Arsu, pa je drugostopenjski organ z odločbo pritožbeni postopek ustavil že v začetku avgusta. Nosilec nameravanega posega, Taimana, je namreč pritožbo umaknil in kot razlog navedel spremembo uredbe o posegih v okolje, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje. Ta je začela veljati sredi avgusta; konec septembra pa je že postalo pravnomočno tudi gradbeno dovoljenje.


Do investitorjev prijazne spremembe


Spremenjena uredba, kot pojasnjujejo na Arsu, določa, da je treba izvesti presojo vplivov na okolje, kadar gre za stavbo, ki presega bruto tlorisno površino 30.000 kvadratnih metrov ali nadzemno višino 70 oziroma podzemno globino 30 metrov. Predhodni postopek pa je obvezen, kadar gre za stavbo, ki presega bruto tlorisno površino 10.000 kvadratnih metrov ali nadzemno višino 50 oziroma podzemno globino deset metrov.

Če ne bo hude zime in hujših posledic covida, bo nakupovalno središče v Trbovljah nared do aprila. FOTO: Polona Malovrh
Če ne bo hude zime in hujših posledic covida, bo nakupovalno središče v Trbovljah nared do aprila. FOTO: Polona Malovrh


Glede na razpoložljive podatke iz zahteve za začetek predhodnega postopka, na podlagi katere je Arso junija letos izdal sklep v predhodnem postopku, znaša bruto tlorisna površina objekta 9148 kvadratnih metrov, kar je pod pragom tako za izvedbo predhodnega postopka kot za izvedbo presoje vplivov na okolje. Tudi višina in globina objekta ne dosegata navedenih pragov, dodajajo na Arsu, saj naj bi bil objekt pritličen in visok 6,4 metra. Površina gradbišča pa glede na spremenjeno uredbo ni več relevanten prag …

Spomnimo: prav različno razumevanje površine gradbišča je v primeru trboveljskega nakupovalnega središča sprožilo pritožbo velenjskega investitorja. Za Arso je bil trgovski objekt zaključena celota, katere gradbišče presega hektar površine in zaradi česar bi moral opraviti presojo vplivov na okolje in dobiti okoljsko soglasje. Investitor je dokazoval nasprotno: da bodo dela potekala v več fazah, da so gradbišča posameznih faz prostorsko in časovno ločena in da nobena faza ne presega hektara zemljišča.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine