Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nova Slovenija zdaj od SDS pričakuje kandidata za premiera

Interpelacija kulturne ministrice Aste Vrečko je padla v vodo, saj SDS ni prispevala potrebnih podpisov za njeno vložitev.
Glede podpore interpelaciji celotne vlade v NSi pričakujejo, da bo SDS vložila predlog konstruktivne nezaupnice z imenom novega mandatarja. FOTO: Blaž Samec/Delo
Glede podpore interpelaciji celotne vlade v NSi pričakujejo, da bo SDS vložila predlog konstruktivne nezaupnice z imenom novega mandatarja. FOTO: Blaž Samec/Delo
3. 2. 2023 | 13:54
3. 2. 2023 | 14:09
2:40

Pogojevanje SDS, da bodo prispevali poslanske podpise za interpelacijo ministrice za kulturo Aste Vrečko, če bo NSi primaknila podpise za interpelacijo celotne vlade Roberta Goloba, se za zdaj ni ni obneslo. Ker se je danes sredi dneva iztekel rok, ki ga je določila NSi, in ni bilo podpisov poslancev NSi za interpelacijo ministrice, je vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj sporočil, da interpelacije ne bodo vložili.

Glede predloga SDS, da interpelira celotno vlado, pa se v NSi še niso izjasnili, saj teksta interpelacije od SDS niso prejeli. Cigler Kralj je kljub vsemu povedal, da podpore predlogu interpelacije celotne vlade v NSi ne izključujejo. »Še posebej pa bo za NSi pomembno, kakšen bo pri predlogu interpelacije predviden zaključek in kdo bo v predlogu konstruktivne nezaupnice, ki se nam zdi edini smiseln zaključek takšne celodnevne razprave, predlagan za novega predsednika vlade,« je stališče NSi povedal Cigler Kralj.

V NSi menijo, da je samo celodnevna razprava na to temo nesmiselna, po njihovem mnenju je potrebno tako močno orodje opozicije, kot je interpelacija vlade, zaključiti s konstruktivno nezaupnico vladi Roberta Goloba. Predsednik NSI Matej Tonin je večkrat ponovil, da NSi v vlado, ki bi jo vodil predsednik SDS, ne gre, bi pa sodelovali s stranko SDS v vladi.

»To sta dve neodvisni stranki v opoziciji. Vsaka po svoje opravljata svojo vlogo samostojno. Od partnerstva v bivši koaliciji smo prešli na opozicijsko delovanje, ki je drugačno,« je odnose med opozicijskima strankama opisal Cigler Kralj, ki priznava, da so odnosi precej burni.

Janša je danes na twitterju pokroviteljsko podučil, da je interpelacija proti vladi razprava o delu vlade, in ne konstruktivna nezaupnica. »Ta po poslovniku lahko sledi razpravi, običajno pa ne. Nekdanji predsednik državnega zbora Matej Tonin bi to moral vedeti.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine